İngiltere'den kaçışlar devam ediyor !

İngiltere tarafında bir şirket daha ülkeden çıkma kararı aldı.

İngiltere'deki referandumda Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı çıkmasının ardından her iki taraf için de olumsuz açıklamalar art arda geliyor. 

İNGİLTERE İÇİN SENARYOLAR KABUS GİBİ

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tahminine göre ülke, 2020 yılına kadar yılda yüzde 3 daha küçülecek. Yine 2020ye kadar, her bir İngilizin bir aylık maaşı kadar maddi kaybı olacak.

IMF ülke ekonomisinde yüzde 9'a yakın bir küçülme öngörürken, Kısa vadedeyse konut fiyatlarında sert düşüşler yaşanabilir. Şirketlerin borçlanma maliyetleri yükselebilir. İngiliz Sanayi Konfederasyonu'na göre ise, 950 bin kişi işsiz kalacak.

Birleşik Krallık Hazine Bakanlığı ise, 2030'a kadar yüzde 6,2'lik milli gelir daralması öngörüyor. Bu oran, her hanenin yılllık bütçesinde 4 bin 300 sterlinlik bir düşüş anlamına geliyor. Sterlin'in yüzde 15 daha değer yitirmesi ve enflasyonun da yüzde 2,7 yükselmesi üzerinde duruluyor.

KAÇIŞ BAŞLADI

Küresel piyasalarda, aynı zamanda İngiltere'den sermaye çıkışları olacağına dikkat çekiliyor. İngiltere'de yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlayan Airbus'tan yapılan açıklamada şirketin önümüzdeki dönemde İngiltere'deki yatırım stratejisini yeniden değerlendireceği belirtildi.

İngiliz Independent gazetesinin haberine göre ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley'in de İngiltere'deki 2 bin kişilik istihdam pozisyonu Dublin ve Frankfurt'a taşıma kararı aldığı belirtildi.

Goldman Sachs ülkedeki operasyonlarının bir kısmını AB'ye taşıyabileceğini belirtmişti.
İngiltere'nin en büyük bankası HSBC'nin Üst Yöneticisi Stuart Gulliver, bankanın Londra merkezli 5 bin kişilik operasyonunu Paris'e taşıyabileceğini belirtmişti.

AB'NİN KAYBI

Avrupa Birliği'nin (AB) ikinci büyük ekonomisi İngiltere'nin ayrılması sonrasında, AB Gayrisafi Yurt içi Hasılası'nın (GSYH) 2,8 trilyon dolar azalması bekleniyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, ortak pazara sahip AB ekonomisinin toplam GSYH'si geçen yıl 16 trilyon 220 milyar dolar oldu. Bu rakama en büyük katkıyı Almanya'nın ardından 2 trilyon 849,3 milyar dolar ile İngiltere yaptı. Söz konusu rakam, AB'nin toplam GSYH'sinin yüzde 17,6'sına tekabül etti.

İngiltere'nin AB ekonomisine katkısının bu yıl da 2 trilyon 761 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu yıl 28 üyeli AB'nin 16 trilyon 477 milyar dolarlık GSYH üreteceği tahmin edilirken, bu rakam İngiltere hariç tutulduğunda 13 trilyon 716 milyar dolara geriliyor.

Sonraki Haber