İngiliz Bakan'dan Türkiye çıkışı: Acınacak bir cahillik
İngiltere Dışişleri Bakanı Hammon, ''Türkiye'nin AB ile müzakerlerinin hızlandığını yazmak cahillik ya da alatmacadır'' dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılığı destekleyen İngiliz siyasetçilerin kaleme aldıkları ve "Türkiye'nin AB üyelik sürecinin hızla devam ettiğini" bildiren mektubu eleştirerek, "Türkiye'nin AB ile müzakerelerinin hızlandığını yazmak, acınacak bir cahillik ya da bilerek yapılmış bir aldatmacadır" dedi.
İngiltere'nin AB'den çıkması gerektiğini savunan bir grup siyasetçi, İngiltere Başbakanı David Cameron'a bugün bir mektup göndererek, İngiliz hükümetinin Türkiye'nin AB üyeliğini veto etmesini istedi. Mektupta, "Türkiye'nin AB üyeliğinin hızlandığı ve Türkiye'nin Suriye ve Irak gibi ülkelerle paylaştığı sınırlara ortak olmayı önlemenin tek yolunun referandumun yapılacağı 23 Haziran'da AB'den ayrılmak yönünde oy kullanmak olduğu" savunularak, Türkiye'nin AB üyeliğinin veto edilmesi çağrısında bulundu.
Mektupta, "Seçmenler iki sorunun cevabını bilmek isteyecektir. Biri, Türkiye'nin AB'ye üyeliğini ve üyelik görüşmelerinin devamını İngiliz hükümeti veto edecek mi?, Diğeri de, bu yıl planlanan Türkiye'ye vize muafiyetinin uzatılmasını hükümet durduracak mı?" ifadeleri yer aldı.
“AVRUPA’NIN VE TÜRKİYE’NİN ÇIKARINA OLACAKTIR”
İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, düşünce kuruluşu Chatham House'de bugün yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB üyeliğinin "ilgiyi başka yöne çekmek için kullanılan bir konu" olduğunu belirterek, Türkiye'nin 28 üyeli birliğe yakın bir gelecekte katılımının öngörülmediğini söyledi.
Hammond, "Michael Gove ve Boris Johnson'ın Başbakan'a, Türkiye'nin AB ile müzakerelerinin hızlandığını yazmaları, acınacak bir cahillik ya da kasıtlı bir aldatmacadır. Hızlanan bir süreç yok. Uzun ve yavaş ilerleyen bir süreçtir ve yıllar içinde Türkiye'nin daha fazla Avrupa norm ve değerini kabul etmesini umuyoruz. Bu, Avrupa'nın, Birleşik Krallık'ın ve Türkiye'nin çıkarına olacaktır" diye konuştu.
İngiltere'de gelecek hafta yapılacak AB referandumuyla ilgili tartışmalarda Türkiye'nin AB üyeliği sıklıkla gündeme geliyor. Özellikle "Brexit" yanlısı kampanyayı yürüten Muhafazakar Partili Adalet Bakanı Michael Gove ve Londra'nın eski belediye başkanı Boris Johnson, "76 milyonluk Türkiye'nin AB kapısında beklediğini ve bu nedenle AB'den ayrılma yönünde oy kullanılmasını" istiyor. İngiltere Başbakanı David Cameron'ın liderliğindeki birlik yanlıları ise, Türkiye'nin AB üyesi olmasının daha yıllar alacağını ve yavaş ilerlediğini dile getiriyor.
SON ANKETLER AYRILIKTAN YANA
Bu arada, referandum için geri sayımın başlamasıyla birlikte yapılan anketler, geçen aydan bu yana Brexit yanlılarına desteğin arttığını ortaya koydu.
9-13 Haziran arasında yapılan 6 anketin sonuçlarının ortalaması olan, "Birleşik Krallık ne düşünüyor?" adlı araştırmanın verilerine göre, AB'den ayrılmak isteyenlerin oranı yüzde 52'yi buluyor.
İngiltere merkezli "Ipsos MORI" adlı sosyal araştırma merkezi tarafından Evening Standard gazetesi için yapılan ve bugün yayımlanan anketin sonuçlarına göre ise katılımcıların yüzde 53'ü AB'den çıkmaktan yana oy kullanacağını bildirirken, yüzde 47 AB üyeliğinin devamını istiyor.
"Ipsos MORI"nin geçen ay yaptığı ankette ise ülkelerinin AB'den çıkmasını isteyenlerin oranı yüzde 37 düzeyindeydi.
Birleşik Krallık'ta AB referandumu 23 Haziran'da yapılacak ve halka "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.