İki trafik cezası alan sınır dışı ediliyor !
Rusya'da iki kez trafik cezası alan sınır dışı edilebiliyor.
Rusya’da milyonlarca dolar yatırım yapmış olabilirsiniz, eviniz, hatta Rus eşiniz olabilir, 20 yıldır yasal olarak Rusya’da yaşayan bir yabancı olabilirsiniz.
Ama örneğin, önce arabanızı engellilere ayrılan yere park etmekten, sonra da yasak alanda sigara içmekten iki idari ceza yerseniz, Rusya kapısının beş yıllığına yüzünüze kapatılmasına hazır olun.
Yabancıları Rusya’da şu günlerde en fazla tedirgin eden, yaşanan ekonomik kriz, bürokrasi, vize ve çalışma izni sorunları değil. 2013’te yürürlüğe giren ve bir hayli sıkı uygulanan yeni yabancılar yasası.
2015 rakamlarına göre ülkeye beş yıllığına giriş yasağı konulan yabancıların sayısı 1 milyon 200 bini aşmış durumda.
Bunların önemli bir bölümünün, en çok tartışma konusu olan “iki idari ceza” uygulamasından kaynaklandığı söyleniyor.
İlgili yasa maddesi, “Üç yıl içinde iki ya da daha fazla idari ceza alan yabancı ülke vatandaşının Rusya’ya girişi üç yıl yasaklanabilir” diyor. Cezanın ödenmiş olması, yasağı engellemiyor.
Hukukçular yasada üç yılda iki ceza dense de, uygulamada “bir yıl içinde iki ceza” alanların da ülkeye sokulmadığını vurguluyor.
"Araba kullanmayın, otobüse binin"
Moskova’da 20 yıldan uzun süredir yaşayan ve özellikle Türk vatandaşlarına hizmet veren avukat Ender Karataş, "Bu işin şakası yok" diyor:
"Bence ya arabanızı bir Rus vatandaşının veya şirketinizin adına yapıp kullanın, ya da en iyisi bu kritik dönemde hiç riske girmeden metro, taksi, otobüs kullanın"
Moskova’da artık hemen her caddeye yerleştirilen kameralarla hız ihlalleri bilgisayar ile saptanıp kayıtlara geçtiği için, pek çok yabancı kesilen cezalardan haberdar olmadan "acı sürprizle" havaalanında karşılaşabiliyor.
The Moscow Times gazetesinin eski yayıncısı, Hollanda vatandaşı, 20 yıllık Moskovalı Maxine Maters bunlardan biri.
Şubat 2014’te Londra ziyareti sonrası evine dönerken gerekçe gösterilmeden Moskova’ya sokulmayan Maters, işin peşini bırakmamış ve Federal Göçmen Servisi’ni mahkemeye vermişti.
Mahkemede Maters’in iki kez trafik cezası aldığı, bu nedenle girişinin yasaklandığı açıklandı.
İtiraz sonunda kontrol edilen kayıtlarda sadece bir cezaya rastlanınca, Maters hakkındaki giriş yasağı kaldırıldı.
Ancak herkes Maters kadar şanslı değil. Açılan davaların çoğu, iki ya da daha fazla ceza saptandığı için aleyhte sonuçlanıyor.
"Mahkum edilmediyseniz bizim yetersizliğimizdendir"
Avukat Ender Karataş, eşi Rus olanların aile bağları savunmasıyla mahkemede yasağı kaldırma şansları olduğunu hatırlatıyor.
Moskova’da yabancılara hizmet veren taşınma şirketlerinden Troika Relocation, müşterileri için hazırladığı bilgi notunda uyarıyor:
“KGB’nin kurucusu ‘Çelik’ Feliks Dzerjinski ‘Mahkum edilmediyseniz bu sizin erdeminizden değil, bizim yetersizliğimizdendir’ demişti. Onun için ihtiyatlı olun, siz her türlü önlemi alın. Arabanızı şirketin ya da bir Rus vatandaşının adına yapın.”
'Davay dosvidanya'
Konu Moskova’da yaşayanların aktif olduğu forumlarda da hararetle tartışılıyor.
Bir kullanıcı, “Büyük bir şirketin CEO’sunun adına kayıtlı arabayı Rus şoförü kullanırken kameralar otomatikman iki ceza yazmış. CEO, kendi kullanmadığı arabaya kesilen cezalardan üç yıl ülkeye giriş yasağı aldı” diyor.
Bir başka kullanıcı, “İster 20 yıldır oturma izni ile Rusya’da yaşa, istersen Rus eşin ve iki çocuğun olsun... İki trafik cezası ile üç yıl sana ‘davay dosvidanya’ (haydi güle güle) diyorlar” diye yazıyor.
Peskov: Biz de ceza ödüyoruz
Moskova’daki Türk işadamları, geçen yıl Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Türkolog” basın sözcüsü Dmitri Peskov’u konuk ettikleri bir konferansta, bu sorunu ilk elden aktarma fırsatı bulmuşlardı.
Rusya’da ömrü geçmiş, iş ve aile kurmuş yabancıların iki trafik cezası yüzünden böyle bir cezaya çarptırılmalarının “çok ağır olduğu” anlatıldı.
Peskov önce her ne kadar “Biz de trafik cezası ödüyoruz!” diye espri yapsa da, sorunun ısrarla tekrarlanması üzerine “Siz de haksızlık gördüğünüz konuları gündeme getirin, takip edin. Gerçi Avrupa’da da benzer uygulamalar oluyor” demekle yetindi.
Türk adamlarının “Siz sadece trafik cezası ödüyorsunuz; biz cezayı ödedikten sonra bile ülkeye giriş yasağı konuyor” itirazı boşlukta yankılandı.
Şu günlerde iki ceza yüzünden bavulunu toplamakta olan bir Türk şirketinin müdürü, tüm yasal yolları tüketmesine rağmen yasağı kaldıramamış olmanın bezginliği ile, her ihtimale karşı ismini vermekten çekinerek konuşuyor:
“Ailemi yolladım. Ben de çalışma iznim mayıs ayında bitene kadar Rusya dışına çıkmayacağım. Çünkü çıkarsam geri giremem. Bunca yıldır bu ülkede yaşadım, çalıştım, vergimi ödedim, istihdam yarattım. Şimdi bunca yılın emeği iki park cezası yüzünden sıfırla çarpılıyor. Bu kriz ortamında böyle bir gerekçeyle Rusya’dan gitmek ağırıma gidiyor...”