Fırat Kalkanı'nda çatlak ! Çekildiler...

Fırat Kalkanı operasyonuna katılan 3 grup, ABD ile Rusya'nın anlaşmasından sonra harekattan çekildiklerini duyurdu.

TSK’nın 24 Ağustos’ta başlattığı ‘Fırat Kalkanı’ harekâtına Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşeni olan Sultan Murat Tugayı, Nureddin Zengi Tugayı, Feylak’uş Şam, Sukur el Cebel, Ahrar’uş Şam ve Ceyş el Tahrir öncülük etti. Suriye’de 15 binin üzerinde savaşçısı bulunan bu gruplar, güçlerinin yarısına yakınıyla operasyona katılırken, Suriye tarafındaki küçük gruplar da destek verdi.

HAREKÂTI ETKİLER Mİ?
Habertürk'ten Şefik Dinç'in haberine göre; ÖSO’nun Azez-Cerablus hattını DAEŞ’ten temizlemesinin ardından operasyonun kırılma noktası olabilecek bir gelişme yaşandı. PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’nin kontrolünde olan Tel Abyad’a bayrağını çeken ABD, Rusya ile anlaştı ve Çobanbey’e asker gönderdi. YPG’yi destekleyen ABD’nin bu hamlesi ÖSO’da çatlağa neden oldu. ABD’ye karşı çıkan Sukur el Cebel, Ahrar’uş Şam ve Ahrar el Şarkiye, harekâttan çekildiklerini açıkladı. Uzmanlar, bu çekilmenin askeri anlamda ‘Fırat Kalkanı’ harekâtını çok etkilemeyeceğini belirtiyor.

NUSRA’YA YAKIN GRUPLAR
Harekâttan çekilen 3 örgütün bir dönem ABD’den destek gören gruplar olmasına rağmen ABD’ye tepki göstermelerini Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi kurucusu ve Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci şöyle açıklıyor: “Bu örgütler Nusra’ya yakın ancak DAEŞ’e karşı olan örgütler. Bunlarla müzakere edebilir, tartışabilirsiniz. Ama ABD’nin YPG’ye desteğini sürdürmesi ve Rusya ile yaptığı içeriği açıklanmayan anlaşmaya tepki gösterdiler. Anlaşmanın içeriğinde, ‘Terörist gruplara karşı ortak hareket edilmesi ve vurulması’ olduğunu düşünüyorlar. Koalisyon uçakları adını Fetih el İslam yapan Nusra’yı vurdu. Bunlar da Nusra’ya yakın gruplar. ‘Bizi de vurmak için anlaştılar’ diye düşünüyorlar. ABD’nin Tel Abyad ve Çobanbey’deki bu hamleleri ÖSO içerisinde sorun oluşturdu.”

Sonraki Haber