Filipinler silah alıyor !
Çin ile ilişkileri gerilen Filipinler silah almaya başladı.
Çin ile Güney Çin Denizi'nde yer alan tartışmalı bir ada dolayısıyla kriz yaşayan Filipinler, askeri teçhizat almaya hazırlanıyor. Filipinler Savunma Bakanlığı, alacakları malzemelerin söz konusu ada ile ilgisi olmadığını bildirdi.
Çin'in Huangyan, Filipinler'in ise Panatag (Scarborough) olarak adlandırdığı adada her iki ülke de hak iddia ediyor. Bu ada Filipinlerin ana adasına 124, Çin'in güneyindeki Hainan adasına ise 472 deniz mili uzaklıkta bulunuyor.
Çin medyası, Filipinler Savunma Bakanı'nın askeri teçhizat alımı ile ilgili yaptığı açıklamalara geniş yer verdi. Çin'in haberlerinde, Filipinler Savunma Bakanlığı'nın, ''almaya hazırlandıkları askeri teçhizatların Çin ile kriz yaşanan tartışmalı adayla ilgisi olmadığı, Manila'nın hedefinin kendi ülkesinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü korumaya yönelik olan askeri planlar dahilinde olduğu'' açıklamalarına yer verildi.
Bakanlık, ülkesinin gelecekte de askeri teçhizat almaya devam edeceğini belirtti. Çin medyası ayrıca Çin ile Filipinlerin silahlı kuvvetler gücünü yansıtan şemalara da yer verdi.
POLONYA'DAN HELİKOPTER ALINDI
Filipinler Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Polonya'dan sipariş ettikleri 8 adet "Sokol" helikopter modelinden 4 tanesi teslim almanın yanı sıra 2 adet de "C-130 Hercules" nakliye helikopteri alacakları kaydedildi. Aynı zamanda, Filipinler Hava Kuvvetleri'nin, bu yıl içerisinde "UH-1H" helikopterlerden 21 tanesini kullanmaya başlayacağı ifade edildi.
Öte yandan, ABD tarafından sağlanan "Hamilton" sınıfı savaş gemilerinin ikinci gemisini de kabul ederek deniz ordusuna katmaya hazırlandığı vurgulandı.
Bu arada Filipinler Dışişleri Bakanlığı, Pekin ile Manila'nın, tansiyonu düşürmek amacıyla görüşmelere tekrar başladığını bildirdi. Manila yönetiminin konuyu uluslararası platforma taşıyacağı da kaydedildi.
Geçtiğimiz ay, Filipinler'in en büyük savaş gemisi ile Çin'in iki keşif gemisi, tartışmalı adada karşı karşıya gelmişti. Filipinler donanması bir grup Çinli balıkçıyı tutuklamaya çalışmış, Çin'in keşif gemileri ise buna engel olmuştu. Tartışmaların yaşandığı dönemde de Filipinler donanması 16 -22 Nisan tarihleri arasında tartışmalı bölgenin yakınlarında ABD ile ortak deniz tatbikatı yapmıştı.
Filipinler, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku tarafından kabul edilen 200 millik kıta sahanlığı çerçevesinde söz konusu adanın kendilerine ait olduğunu savunurken, Çin, Huangyan Adası'nın Çin topraklarının bir parçasının olduğunu ve adadaki egemenliğinin tartışılamayacağını belirtiyor.
Çin, zengin petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olan Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamının kendisine ait olduğunu iddia ederken, bu durum, Filipinler dışında, Malezya, Brunei, Vietnam gibi ülkelerin tepkisini çekiyor. Zira Çin ile zaman zaman gerginlik yaşayan bu ülkeler de bu bölgedeki bazı adalar, resifler ve kayalıklara üzerinde hak iddia ediyor.
ÇİN, FİLİPİNLER'E TURİZMİ ASKIYA ALDI
Öte yandan Çin medyasına göre, Güney Çin denizindeki tartışmalı ada nedeniyle artan tansiyon üzerine, Çinli seyahat acenteleri de Filipinler'e olan turizm paketlerini askıya alıp, seyahat paketi satın alanların paralarını da geri ödeme sözü verdi.
Ctrip.com ve Beijing International Travel Service acentelerinin de aralarında bulunduğu Çinli turizm acenteleri, Filipinler'e olan tüm turlarını iptal ederken, durumun normale döneceği ana kadar rezervasyon kabul etmeyeceklerini bildirdi.
Bu arada Filipinlerin başkenti Manila'daki Çin Büyükelçiliği de bu ülkedeki vatandaşlarına, Çin aleyhine Cuma günü protesto yürüyüşü planlanan caddelerden uzak durmaları uyarısı yaptı.(CİHAN)