Doğum kontrol ilacı yerine şeker hapı dağıtılınca olanlar oldu!

Şili’de hükümetin kadınlara doğum kontrol ilacı yerine şeker hapı dağıtılınca 150 kadın istenmeden hamile kaldı.

Şili’de hükümetin kadınlara kasten kusurlu doğum kontrol hapları dağıttı öne sürüldü.  

Ülkedeki uzmanlar, geçen yıl çok sayıda artan kadının plansız bir şekilde hamile kaldığını bildirmesi üzerine araştırma yapmaya başladı. Corporacion Miles adlı bir STK da duruma ilişkin resmi bir soruşturma talebinde bulundu.

 DOĞUM KONTROL İLACI DEĞİL, ŞEKER HAPI

Geçen yılın ağustos ayında 276 bin 890 paket doğum kontrol hapı geri çağrıldı. Yapılan incelemeDE Anulette CD adıyla dağıtılan ilaçların kontrasepitif değil, şeker hapı (plasebo) olduğu ortaya çıktı.

ŞİLİ'DE HAYATİ DURUMLAR DIŞINDA KÜRTAJA İZİN YOK 

Olayın ardından, 150’yi aşkın kadın istemediği halde hamile kaldı. Şili pek çok Latin Amerika ülkesi gibi katı kürtaj yasalarına sahip olduğundan birçoğu kadın mağdur oldu. Bir kadın cinsel tacize uğramadıkça veya hayatı tehlikede değilse, Şili'de kürtaj yapılmasına izin verilmiyor. Bu yasalar nedeniyle, kadınların bu planlanmamış gebeliklerle başa çıkmak için çok az yolu bulunuyor. Bir kısmı hayatını riske atarak merdivan altı kliniklerde kürtaj yaptırmak zorunda kalıyor. 

"HAZIR OLMAYAN BİR KADIN İÇİN ANNE OLMAK ÇOK ZOR"

Bununla birlikte, Şilili kadınların çoğu, hali hazırda corona virüs pandemisinin duygusal ve finansal zorlukları nedeniyle zaten zor durumda olduğundan çocuk sahibi olmaya hazır hissetmiyor. 

Hatalı doğum kontrol haplarını aldıktan sonra dördüncü çocuğuna hamile kalan üç çocuk annesi Marlisett Guisel Rain Rain, "Hazır olmayan bir kadın için anne olmanın ne kadar zor olduğunu insanların kavradığını sanmıyorum. Kendini tamamen yeniden inşa etmen gerekiyor ve bu çok zor" dedi. 

HÜKÜMET VE İLAÇ ÜRETİCİSİ BİRBİRİNİ SUÇLUYOR

Diğer taraftan, hem Şili hükümeti hem de ilaç üreticisi sorumluluk almaktan kaçıyor ve suçu birbirine atıyor. Şirket,  haplarını aldıktan sonra planlanmamış gebeliklere ilişkin "hiçbir rapor" almadığını iddia etti ve ,  sağlık çalışanlarının sorunu hapları dağıtmadan önce fark etmeleri gerektiği konusunda ısrar etti. Hükümet ise üreticiye "kalite sorunları" nedeniyle 92 bin dolar ceza kesti.

Corporacion Miles direktörü Anita Peña Saavedra, "Kadınlar devlet klinikleri tarafından verilen haplara güveniyorlardı. İstemsiz gebeliklerden her ikisi de sorumludur" dedi.  Bununla birlikte, sivil toplum kuruluşu aynı zamanda kusurlu hapları alırken hamile kalan tüm kadınlar adına yasal işlem başlattı.

KÜRTAJ KARŞITI YASALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Üreme hakları aktivistleri ise olayın ülkenin yeni bir hükümeti ve yeni anayasayı oylayacağı Kasım ayında gelecek katı kürtaj karşıtı yasalarını yeniden gözden geçirmelerine neden olmasını umuyor. 

Bir insan hakları avukatı olan Paula Avila, "Bu, üç yasal istisnaya sahip olmanın neden yeterli olmadığını ve neden ücretsiz ve yasal kürtaja erişimin her zaman önemli olduğunu göstermek için çok sembolik bir durum” açıklamasını yaptı. 

Sonraki Haber