Çipras'tan Türkiye'ye çağrı
Yunanistan Başbakanı Çipras, Türkiye'den gelen göçmenler için çağrı yaptı.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan'ın son yıllarda maruz kaldığı yoğun göç akımı karşısında Avrupa'nın daha çok yardımcı olması gerektiğini belirterek, Avrupa ülkelerinin bu konudaki tavrının Avrupa'da gerçek anlamda bir dayanışma olup olmadığını ortaya koyacağını söyledi.
Çipras, İçişleri Bakanlığı'nda ülkede yaşanan göçmen sorunuyla ilgili gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, yasa dışı göç konusunun sadece Yunanistan'ı değil tüm Avrupa'yı ilgilendiren son derece kritik bir konu olduğunu belirtti.
Yunanistan'ın içerisinde bulunduğu ekonomik krizin yanı sıra göçmen sorunuyla da mücadele ettiğini ifade eden Çipras, "Yunanistan kriz içinde kriz yaşıyor. Ülkeye gelen göçmen sayısı Yunanistan'ın imkanlarını aşıyor. Yunanistan Avrupa'nın sınırı ve büyük göçmen akınına maruz kalıyor. Avrupa'nın yardımı olmadan bu konuyla başa çıkmakta büyük zorluklar yaşıyoruz" dedi.
Çipras, Atina hükümetinin ülkeye gelen sığınmacıları insanca koşullarda ağırlamak istediğini ancak, kendi imkanlarının bunun için yeterli olmadığını belirterek şunları kaydetti:
"Biz, bunları insan gibi karşılamak istiyoruz ve kendi imkanlarımızla bunun için çaba gösteriyoruz. Ancak bu konuda acilen Avrupa'dan yardım gelmeli. Avrupa'da göçmen sorunuyla ilgili dayanışmanın gerçek mi, yoksa sadece lafta kalıp ağır koşullarda verilen krediyle mi sınırlı olduğu bu konuda belli olacak. Avrupa dayanışmasıyla ilgili beklenti olacak mı, yoksa herkes kendi sınırlarını mı koruyacak, göreceğiz."
TÜRKİYE İLE ANLAŞMA OLMASI LAZIM
Yunanistan'a gelen göçmenlerin büyük bölümünün Türkiye'den geldiğini ifade eden Çipras, "Türkiye ile anlaşma olması lazım. Çünkü 2 milyon göçmen oradan bize geliyor. Aynı konunun Suriye ve Libya gibi ülkelerle de görüşülmesi lazım" dedi.
İçişleri Bakanlığı'nda göçmenlik işleri bürosunda gerçekleştirilen toplantıya İçişleri ve İdari Reformlar Bakanı Nikos Vuçis, Göçmenlik işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Tasia Hristodulopulu, Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Vatandaşı Koruma Bakanı Yardımcısı Yannis Panusis, Savunma Bakanı Yardımcısı Dimitris Viças, Deniz Ticaret Bakanı Yardımcısı Theodoros Driças ve Hükümet Sözcüsü Olga Gerovasili katıldı.
Başbakan Çipras, toplantının ardından Atina'da Eleona semtinde oluşturulan göçmen kampını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Yasa dışı yollardan Ege adalarına ulaşan göçmenler daha sonra getirildikleri Atina'da park ve meydanlarda kalıyor. Başkent Atina'nın da içerisinde bulunduğu Attiki bölgesindeki göçmenlerin Eleona'da konteynerlerden oluşan açık kampa taşınması planlanıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamada, yılbaşından bu yana Avrupa'ya kaçak yollarla giren göçmen ve mülteci sayısının 224 bine ulaştığı belirtilirken, bu yıl deniz yoluyla Yunanistan'a gelen göçmen sayısının 124 bini bulduğu bildirildi.
Yunan makamlarınca yapılan açıklamalarda ise, yasa dışı yollardan Yunanistan'a gelenlerin sayısının önceki yıla oranla üç kat arttığı belirtilirken, yoğun göçmen akını nedeniyle yığılma görülen adalardaki göçmenlerin bir bölümü Atina'ya taşınmıştı. Yunan medyası, yabancı basında çıkan "turistlerin göçmenler nedeniyle adalarda sıkıntı yaşadığına" ilişkin haberler nedeniyle göçmenlerin ana karaya taşınması kararı alındığını bildirmişti