Canlı bombayı 30 metreden tespit ediyor
Dünyada 5 yıldır kullanılan ve canlı bomba tehdidini 30 metre uzaktan tespit eden cihaz Türkiye'ye getirildi.
Canlı bomba eylemlerinin artmasıyla kolları sıvayan bilim adamları, bu tür eylemcileri 30-40 metreden belirleyen cihaz geliştirdi. Yüzde 75 hissesi İngiltere devletinin olan RPSS isimli firmanın ürettiği ve ABD Başkanı Barack Obama'dan İngiltere Başbakanı David Cameron'a kadar birçok devlet adamını korumak için de kullanılan Mirtle isimli cihaz Türkiye'ye getirildi. Radyo dalgaları göndererek, kişilerin üzerinde ya da çantasındaki silah ve bomba gibi cisimlerin yansımalarını hafızasındaki görsellerle eşleştiren cihaz, bir tehdit anında polise sinyal ve görüntü göndererek uyarıyor.
FİYATI 200 BİN DOLAR
Uyuşturucu tanıma sistemleri de silahın yanı sıra cihaza yüklenecek. Cihazı Türkiye'ye getiren Nanosistem Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Perut, aynı zamanda Tüm Özel Güvenlik Dernekleri Federasyon Başkanı ve Türk Milli Futbol Takımı güvenlik sorumlusu. Perut, "Cihaz 5 yıldır kullanılıyor. ABD Başkanı Obama toplantıya gitmeden önce bu aletler kalabalığı tarıyor. Şu anda sadece devletler kullanıyor, özel sektöre verilmiyor. Biz de kamu kurumları için Türkiye'de tanıtımı yaptık" dedi. Sistemi bulan kişi İngiliz fizik profesörü Nick Bowring, geliştiren kişi ise Carl Cagliarini. Perut, "Cihazın satış fiyatı 200 bin dolar. Şirket Türkiye'de de üretim için yatırımı düşünüyor. Buradan da bölge ülkelere ihracat yapacak" diye konuştu.
ABD VE İNGİLTERE'DE ONAYLANDI
RPSS Şirketinin Başkan Yardımcısı Carl Cagliarini de, sistemin 'ultra geniş milimetrik radyo dalgalarıyla' insanların üzerini taraması prensibine dayandığını söyledi. Cagliarini, "Mirtle okullara getirilen tabancaları, spor karşılaşmaları, caddeler ve kalabalık alanlara yönelen intihar bombacılarını tespit etmekte kullanılmaktadır" şeklinde konuştu. Mirtle'ı kullanan operatörün tehdit algılandığında, görsel ve sesli uyarı gönderdiğini söyleyen Cagliarini, şunları belirtti: "Yakın zaman önce Brüksel'de meydana gelen patlama öncesinde Mirtle olsaydı teröristler daha havalimanına veya metroya girmeden tespit edilebilirdi. Mirtle'ın tespit kapasitesi ve tekniğibugün hem İngiltere'de hem de ABD'de çeşitli resmi birimler tarafından uzun yıllar denenerek onaylandı. Bunların arasında İngiltere İçişleri Bakanlığı, İngiltere Ulusal Balistik İnceleme Servisi, ABD Kara Kuvvetleri bunlardan sadece bir kaçı" diye konuştu.