Bu neyin zulmü ? Müslümanlar oy veremiyor...

Myanmar'da yaklaşık 50 yıllık askeri yönetime son veren 2010 yılındaki seçimin ardından cuntanın desteklediği hükümetin iktidarında yapılacak ilk genel seçim için oy veriliyor.

Bölgede yaşayan Müslümanların haksız uygulamalara maruz kaldığı ülkede,Müslümanların aday olmasına ve oy kullanmasına izin verilmiyor.

Myanmar'da ülkenin kaderini belirleyecek genel seçim yapılıyor. Ülkede yaklaşık 30 milyon seçmen yerel saatle 08.00'den itibaren oy kullanıyor. 91 partinin yarışacağı seçimlerde 6 binden fazla aday bulunuyor.
 
Genel seçimin ilk sonuçlarının 10 Kasım'da açıklanması bekleniyor. Beş yıllığına seçilecek adaylar, 664'ü parlamentonun alt ve üst kanadı olmak üzere eyalet ve bölge meclislerindeki bin 100 sandalye için yarışacak.
 
Milletvekillerinin yüzde 75'ini halk belirleyecek, kalan yüzde 25'i ordu tarafından atanacak. Ülkede 300 seçim bölgesinde güvenlik nedeniyle sandık kurulamadı. Arakan eyaletinde de halk seçme ve seçilme hakkından faydalanamayacak.

Müslümanlar oy veremiyor
 
Seçimi yaklaşık 11 bin Myanmarlı ve yabancı gözlemci izliyor. ÜlkedeMüslümanların aday olmasına ve oy kullanmasına izin verilmemesi seçimlerin özgür bir ortamda yapılmayacağının göstergesi olarak kabul ediliyor. Başta Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi (NLD) olmak üzere çeşitli kesimler, iktidardaki Dayanışma ve Kalkınma Partisi'nin (USDP) oy hırsızlığı yapabileceğinden endişe ediyor. Seçim öncesi, ölmüş kişilerin kayda alındığının ortaya çıkması da seçmen veri tabanından kaynaklı hataların meydana gelebileceği kaygılarına neden oluyor.
 
Seçimin iki favorisi, ülkeyi bağımsızlığa götüren milliyetçi liderlerden Aung San'ın kızı, Nobel ödüllü muhalif lider Aung San Suu Çii'nin liderliğindeki NLD ve emekli bir General olan Devlet Başkanı Thein Sein'in kurucusu olduğu iktidardaki USDP.
Suu Çii, saat 09.00 sularında Yangon'daki Bahan seçim bölgesinde oy kullandı. Suu Çii'nin partisi NLD'den, Arakan Müslümanları konusundaki sessizliği ve diğer etnik halkların siyasi hak ve özgürlükleriyle ilgili duruşu nedeniyle oy patlaması beklenmiyor.
 

Sonraki Haber