BMGK'da ateşkes kararı kabul edildi
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'deki çatışmaların bitmesi için ateşkes kararını kabul etti.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, "Suriye'de gece yarısından itibaren, çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk dakikalarda ihlaller olsa da sonrasında Şam ve Daria'da çatışmaların durduğuna yönelik raporlar aldık" dedi.
New York'daki BM Güvenlik Konseyi toplantısı sonrasında Mistura, BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.
"Suriye'de gece yarısından itibaren, çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk dakikalarda ihlaller olsa da sonrasında Şam ve Daria'da çatışmaların durduğuna yönelik raporlar aldık" ifadesini kullanan Mistura, şöyle devam etti:
"Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasında bazı geçici kesintiler olabilir. Burada önemli olan bu kesintilerin hızlı bir şekilde kontrol altına alınıp alınmayacağıdır. İşte bu test edilecek."
Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının ihlal edilmesi durumunda son çare olarak askeri güç kullanılabileceğini ve bu müdahalenin orantılı şekilde olması gerektiğini ifade eden Mistura, "Ara verilen Suriye görüşmelerine ciddi bir sorun olmazsa 7 Mart Pazartesi günü devam etmeyi planlıyoruz. İlk tur görüşmeler 3 hafta sürecek ve sonrasında Suriyeli taraflarla durumu değerlendireceğiz" diye konuştu.
Mistura, Cenevre'de yarın Suriye çalışma grubunun yaşanan sorunları ve ülkede yürürlüğe giren çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının bu gece ve yarın sabah nasıl uygulandığını değerlendirmek üzere bir araya geleceğini söyledi.
BM Güvenlik Konseyi, Rusya ve ABD'nin girişimleri sonucu varılan ve bu gece yarısından itibaren Suriye'de çatışmaların durmasını içeren karar tasarısını oy birliği ile kabul etmişti. Kararda, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun çatışmaların durması konusunda anlaşmaya vardıkları vurgulanarak, Suriye rejimi ve müttefikleri ile Suriye silahlı muhalefetinin, çatışmaların durması kararına uyacaklarını ABD ve Rusya'ya ilettikleri belirtilmişti.
Karara göre, Suriye'de çatışmalar sona erdirilecek, 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı uygulanacak.
Suriye'de insani yardım konvoylarının en kısa yoldan bir an önce ihtiyaç içindeki halka ulaştırılmasının temin edilmesi talep edilen kararda, 2254 sayılı kararda kabul edildiği üzere ülkede siyasi geçiş sürecinin başlatılması ve Suriye'nin geleceğine halkın karar vermesi isteniyor. Karar metninde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan, bu kararın uygulamasına ilişkin 15 gün içinde Konsey'e rapor sunması istenmişti.
BM Güvenlik Konseyi üyelerinin, Suriye'de çatışmaların durmasını içeren karar tasarısı konusunda konsensüs sağladığı bildirilmişti.
Karar tasarısında bu gece yarısı itibarıyla Suriye'de çatışmaların durması ve tüm bölgelere en kısa sürede insani yardımların ulaştırılmasının temin edilmesi isteniyor. Tasarıda siyasi müzakerelere devam edilmesi ve BMGK kararlarının hayata geçirilmesi talep ediliyor.
ABD'li ve Rus yetkililer, pazartesi günü yaptıkları ortak açıklamada, "Çatışmaların durdurulmasının 27 Şubat'ta saat 00.00'dan itibaren başlaması" konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.
ABD yönetimi, Suriye’de bu gece yürürlüğe giren çatışmaların durdurulması anlaşmasının başarı ya da başarısızlığının birkaç gün hatta birkaç hafta içinde değerlendirilemeyeceğini, "yol boyunca ihlallerle karşılaşılacağını" bildirmişti.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Rusya ve rejim güçlerinin, anlaşmanın yürürlüğe girmesine kısa süre kala hala saldırılara devam ettiğini, bunun da rejim ile Rusya’nın anlaşmaya uyup uymayacağı konusunda soru işaretlerine yol açtığını söylemişti.
ABD ve Rusya başkanlığında, Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) Ateşkes Çalışma Grubu'nun Suriye'de ateşkesin sağlanması konusundaki toplantısı Cenevre'de bugün yapılmıştı ve Suriye'de çatışmaların durdurulmasının koşulları ele alınmıştı.
Cenevre'deki toplantı sonrasında, New York'ta BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de çatışmaların durdurulması anlaşmasını kapalı oturumda görüşmüştü.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da toplantıya videokonferans yöntemiyle bağlanarak son durum hakkında Konsey'i bilgilendirmişti.
Özel temsilci, 2 Şubat'ta, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin askıya alındığını, bir sonraki görüşmenin 25 Şubat'ta yapılmasının planlandığını belirtmişti. Daha sonra Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin teknik ve lojistik nedenlerle ertelendiği açıklanmıştı.
Suriye muhalefetine bağlı Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dahil 97 silahlı muhalif grubun, bu gece uygulamaya geçmesi planlanan çatışmaları durdurma anlaşmasına iki hafta süreyle uyacağını bildirmişti.