Bir göçmen kaç para ediyor ? İşte o hesap...
"Sığınma şansı düşük" göçmenleri ülkelerine geri gönderme kararı alan Avrupa Birliği, sığınmacı istemeyen ülkelerin kişi başına 20 bin Euro ödemesine karar verdi.
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, özellikle İtalya’nın muhalefeti nedeniyle yıllardır devam eden müzakerelerin ardından, yeni bir iltica ve göç sistemi konusunda oy çokluğuyla anlaşmaya vardı.
BBC’nin haberine göre, AB üyesi 27 ülkenin adalet bakanlarının Lüksemburg’da yaptığı toplantıda, yoğun tartışmalar yaşandı. Özellikle Avrupa’ya yönelik sığınmacı akınının devam ettiği ülkelerden hangisinin “güvenli” olarak tanımlanacağı konusunda uzun süren müzakereler yapıldı.
Mülteci kabul etmek istemeyen ülkeler, AB’deki varış ülkesine kişi başı 20 bin avro ödeyerek bundan muaf tutulacak. Anlaşmaya göre güvenli olarak tanımlanan ülkelerden gelen ve sığınma hakkı elde etme şansı düşük olan kişiler bu ülkelere geri gönderilecek.
Özellikle Almanya ve İtalya arasında ciddi görüş ayrılıkları yaşanırken Hollanda ve Danimarka’nın da desteğiyle İtalyan bakan ikna edildi. Özellikle İtalya ve Yunanistan’ın yükünü hafifletecek yeni anlaşma uyarınca, üye ülkelerin kişi başına düşen milli geliri (GSYİH) ve nüfus büyüklüğüne göre bir dağıtım yöntemi uygulanacak.
‘NİTELİKLİ ÇOĞUNLUK’
Macaristan ile Polonya’nın aleythe ve Malta, Bulgaristan, Slovakya ile Litvanya’nın çekimser oylarına rağmen, AB nüfusunun en az yüzde 60’ını temsil eden 15 üyenin oluşturduğu “nitelikli çoğunluk”, yeni düzenlemenin kabulü için yeterli sayıldı. Üye ülkelerin çoğunluğu tarafından kabul edilen yeni anlaşma, Avrupa Parlementosu ve üye ülkelerin ayrı ayrı onayının ardından anlaşma uygulamaya konulacak.
AB’nin iltica kurallarını belirleyen Dublin Sözleşmesi’ne göre, kişinin ilk giriş yaptığı ülkede sığınma prosedürünü tamamlaması gerekiyor. Ancak özellikle İtalya ve Yunanistan’a yönelik yoğun sığınmacı akını yüzünden pratikte bunu uygulamak her zaman mümkün olmuyordu. Bu nedenle sığınmacıların engellenmeden kuzey Avrupa’ya seyahat etmelerine izin veriliyordu.