Bill Gates'in gizli bağış yaptığı ABD Başkan adayı belli oldu

ABD'deki Başkanlık seçimi yarışında seçim kampanyalarında Donald Trump Elon Musk'ın desteğini alarak devam ederken, rakibi Kamala Harris'ten de sürpriz bir karşı adım geldi. Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in Harris’in seçim kampanyasına yaklaşık 50 milyon dolar gizli bağış yaptığı ortaya çıktı.

CNBC-e‘nin New York Times’dan aktardığına göre Gates’in bağışı, Harris’i destekleyen ‘Future Forward’ grubunun sivil toplum temsilcisi ‘Future Forward USA Action’a yapıldı. Bağışçı bilgilerini açıklamayan kuruluş, Gates’in bağışını da kamuya duyurmayacak. Gates’in bu bağışı, eski New York Belediyesi başkanı Mike Bloomberg’e aktardığı ve Bloomberg’in de benzer büyüklükte bir bağış yapmayı düşündüğü belirtildi.

Bağışının seçim öncesinde ABD kamuoyundan gizli tutulmasını isteyen ve daha önce bu tür siyasi yardımlardan kaçınan Gates’in bu hamlesi stratejisinde önemli bir değişiklik olarak değerlendirildi.

Gates, Trump’ın ikinci başkanlık dönemi ihtimali nedeniyle endişeli. Harris’le yakın bir ilişkisi olmayan iş insanı, Biden-Harris yönetiminin iklim değişikliği çalışmalarını desteklediğini söylemişti. Gates Vakfı, Trump’ın seçilmesi halinde aile planlaması ve küresel sağlık programlarından kesinti yapılacağını düşünüyor.

Gates, açıklamasında “Bu seçim Amerikan halkı ve dünyadaki en savunmasız insanlar için benzeri görülmemiş bir öneme sahip” dedi. İş insanı, ayrıca sağlık hizmetlerini iyileştiren, yoksulluğu azaltan ve iklim değişikliğiyle mücadele eden adayları desteklediğini belirtti.

Gates’in çocukları Rory ve Phoebe Gates’in Demokratlara bağış yaptığı ve ebeveynlerini siyasi bağışları konusunda teşvik ettiği biliniyor.

Trump’ın Harris’i destekleyen bağışçıları tehdit etmesi nedeniyle bazı zengin bağışçılar, kampanyayla anılmaktan çekiniyor. Bağış gizlilik kapsamına alındığı için bu bağışçıların kamuya açıklanmasını engelliyor ve koruma sağlıyor.

Gates’in, seçimden hemen sonra aralıkta Palm Springs’te bazı hayırseverlerle ve ‘Giving Pledge’ grubundaki diğer sağlık odaklı bağışçılarla bir araya geleceği tahmin ediliyor.

Sonraki Haber