Biden'den yeni hamle: ABD, Rusya'dan petrol ithalatını yasakladı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik müdahalesi devam ederken ABD Başkanı Joe Biden Rusya'dan petrol ithalatını yasakladığını duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya 24 Şubat'ta başlattığı askeri müdahale sonrası ABD'den yeni yaptırım kararları geldi. ABD Başkanı Joe Biden günlerdir konuşulan yasağı açıkladı. Biden, ABD'nin Rusya'dan petrol ve doğal gaz alımını durdurduğunu ifade etti. ABD'nin ardından AB ve İngiltere'den de benzer adımlar geldi. İşte son dakika haberinin detayları...

Biden'ın açıklamasından satır başları:

"BU YASAĞIN ABD OLARAK BİZE DE BEDELLERİ OLACAK"
"ABD, tüm Rus petrol ithalatını yasakladı. Yasak, gaz ve enerjiyi kapsıyor. Tüm müttefiklerimizin bu yasakta bize katılamayacağının farkındayız. Bu yasağın ABD olarak bize de bedelleri olacak. Savaş makinesi Putin'e baskı yapmaya devam edeceğiz. Amacımız Putin'i sıkıştırmak. Ukrayna'ya savunma silahları verdik. İnsani örgütlerle birlikte çalışıyoruz.

 "GİDEREK BÜYÜYEN BİR YAPTIRIM LİSTESİ VAR"
Hafta sonu Blinken sınırdaki ülkelerde durumu birebir gördü ve bana da aktaracak. Başkan Yardımcısı Harris, haftanın ilerleyen günlerinde Polonya ve Romanya'ya gidecek. Sadece AB üstlenmek zorunda kalmayacak bu durumu. Bu savaş Putin’in savaşı. Ruble yüzde 50’den fazla değer kaybetti. Bir ruble, bir cent kadar. Giderek büyüyen bir yaptırım listesi var. Küresel şirketler de hizmetlerini durdurdu. Bugün aldığımız karar, bize evde de bedel ödetiyor. Bu savaş başladığından beri benzinin fiyatı arttı ve daha da artacak ABD'de.

 "BURADAN KAR ETMENİN VAKTİ DEĞİL"
Özellikle doğal gaz, petrol şirketlerinin aşırı zam yapıp suistimal etmeleri için bu saldırı bir fırsat değil. Buradan kar etmenin vakti değil. Ekonomimizi uzun vadede korumak için enerji konusunda bağımsız olmalıyız ve temiz enerjiye geçiş yapmalıyız. AB ülkeleriyle de konuştuk, hepimiz gelecekte daha bağımsız olmak istiyoruz."

AB VE İNGİLTERE'DEN DE RUSYA KARARI
İngiltere Çalışma, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwarteng, "İngiltere, 2022 sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracak." açıkladı.

Avrupa Komisyonu da Avrupa Birliği'nin (AB) Rus doğal gazına bağımlılığını bir yıl içinde yaklaşık üçte iki oranında azaltma ve "2030'dan önce" sonlandırma planını yayımladı. AB yetkilisi, Rus enerjisine bağımlılığı sonlandırmak için alternatif enerji kaynaklarına geçileceğini ve temiz enerjiyi arttıracaklarını açıkladı.

RUSYA, ABD VE SUUDİ ARABİSTAN'DAN SONRA GELİYOR
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, ABD ve Suudi Arabistan'dan sonra dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda bulunan Rusya'nın ham petrol ve petrol ürünleri ihracatı günlük 10,5 milyon varil seviyesinde bulunuyor. Bu miktarın 7,8 milyon varilini ham petrol oluşturuyor.

Geçen yıl ham petrol ve petrol ürünleri ihracatından yaklaşık 180 milyar dolar gelir elde eden Rusya, toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 1,5'ini Birleşik Krallık'a, yüzde 1,3'ünü ise ABD'ye yapıyor.

AMBARGO KARARI İHRACATIN YÜZDE 2,8'İNİ KAPSAYACAK
Böylece, ABD ve Birleşik Krallık'ın açıkladığı ambargo kararı, Rus ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 2,8'ini kapsayacak.

Bu nedenle ambargo kararının petrol fiyatlarındaki etkisinin sınırlı kalabileceği öngörülüyor. Avrupa'nın da petrol ambargosu uygulaması durumunda petrol fiyatlarının tırmanacağı tahmin ediliyor.

Brent petrolün varil fiyatı Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başladığı 24 Şubat'tan 8 Mart'a kadar 96,6 dolar seviyesinden yüzde 37,6 artışla yüzde 133 doları gördü.

Rusya toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 40'ını Avrupa'ya yapıyor.

ABD'NİN İTHALATININ YÜZDE 9'LUK KISMI RUSYA'DAN
ABD'nin toplam ham petrol ve petrol ürünleri ithalatında Rusya'nın payı yüzde 9, Birleşik Krallık'ın ithalatında ise yüzde 19 seviyesinde bulunuyor.

ABD'nin Rusya'dan en son sipariş ettiği petrol kargolarının değeri 600 milyon dolar seviyesindeydi.

Sonraki Haber