Başbakan ''PYD'' dedi, dünya basını böyle gördü

Başbakan Davutoğlu'nun ''PYD'yi iki kez vurduk'' açıklaması dünya basınında..

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün katıldığı televizyon programında "Türkiye’nin PYD'yi Suriye'de iki kez vurduğunu" açıklaması, dünya ajansları tarafından "son dakika" gelişmesi olarak geçildi.

Fransız haber ajansı AFP, Davutoğlu'nun demecini, “Türk Başbakan Ahmet Davutoğlu, ordunun, kuzey Suriye’de Kürt savaşçıları vurduğunu söyledi” spotuyla dünyaya duyurdu.

Amerikan Associated Press ise haberinde, “Türkiye’nin Başbakanı, Türk ordusunun kuzey Suriye’deki başlıca Kürt güçlerini vurduğunu doğruladı” ifadesini kullandı.

Başbakan Davutoğlu gün akşam ATV-A Haber ortak yayınında, 23 Temmuz'da başlatılan terörle mücadele operasyonlarının kararlılıkla sürdüğünü vurguladı. Davutoğlu, dünya ajanslarının da duyurduğu açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

'GEÇTİĞİ ANDA VURURUZ' DEDİK, İKİ KERE DE VURDUK

"Türkiye'nin olmadığı bir denklemde Suriye sorunu çözülebilir mi? Türkiye'ye rağmen Suriye'de bir formül yürüyebilir mi? Yürüseydi Esed bugün ülkeyi tümüyle kontrol ediyor olurdu. Yürümez çünkü Türkiye, 911 kilometrelik sınırını, kaderini herhangi bir ülkeye terk etmez. Bunu Rusya'ya da ABD'ye de söyledik. 'Fırat'ın batısına PYD geçmeyecek. Geçtiği anda da vururuz' dedik. iki kere de vurduk. 'Türkiye sınırları ihlal edilmeyecek' dedik. Suriye helikopteri geçen sene düşürüldü. İnsansız hava aracı geçmeye kalktığında vuruldu. Türkiye'ye rağmen Suriye'de bir şey yapmak mümkün değil."

YPG: TÜRK ORDUSU HAFTA SONUNDA VURDU

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamasından önce İsrail merkezli haber sitesi Arutz Sheva'da çıkan bir haberde, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin askeri kolu YPG, Türk ordusunun hafta sonu Tel Abyad'ın Türkiye sınırına yakın YPG mevzilerini vurduğunu duyurmuştu.

Sitede yer alan habere göre; YPG tarafından yapılan açıklamada, “Türk ordusu Cumartesi günü ve ertesi sabahı (25 Ekim) Tel Abyad’ın Türkiye sınırındaki YPG mevzilerini top ateşine tuttu” ifadesi kullanıldı. 

YPG geçen Haziran ayında Suriyeli muhaliflerle birlikte Tel Abyad’ı IŞİD’den geri almış ve ardından “Kobani kantonu”nun bir parçası olarak özerklik ilan etmişti.

Sonraki Haber