Bahçeli'ye sürpriz teklif:

Suudi Arabistan'ın vatandaşlık verdiği robotu MHP lideri Devlet Bahçeli 'Suudi Arabistan ne yapmak nereye varmak istemektedir?' sözleriyle eleştirmişti. Söz konusu robot Sophia'nın tasarımcısı Bahçeli ile görüşmeye açık olduklarını söyledi.

Suudi Arabistan'ın geçtiğimiz ekim ayında dünyada bir ilki gerçekleştirerek vatandaşlık verdiği ve MHP Lideri Bahçeli'nin “Suudi Arabistan ne yapmak istemektedir?” diye tepki gösterdiği robot Sophia'nın tasarımcısı Habertürk Gazetesi’nden Nalan Koçak’a konuştu.

Hong Kong merkezli Hanson Robotics'in geliştirdiği Sophia, geçtiğimiz ekim ayında ilk vatandaş robot olarak dünyanın gündemine oturmuştu. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Sophia'ya vatandaşlık vermişti.

Bu adıma en ilginç tepkilerden biri, MHP Lideri Devlet Bahçeli'den gelmişti; “Suudi Arabistan bir Hollywood yıldızına benzetilen robota vatandaşlık vererek ne yapmak, nereye varmak istemektedir? Nasıl bir hüsran, husumet kutsal topraklarda hâkimiyet kurmuştur?” demişti.

ABD'li tasarımcı, Bahçeli'nin sözlerine yanıt verdi:

“Tabii ki Suudi prens adına konuşamam ama bildiklerimi dile getirebilirim. Prens insan hakları konusunda bazı adımlar atmak istiyor, kadın haklarını genişletmeye çalışıyor. Bir robota vatandaşlık vermesi, bu yaklaşımını gösteriyor. Ayrıca Sophia'yı sadece Hollywood'dan, Audrey Hepburn'den değil dünyadaki pek çok kültürden esinlenerek yarattım. Mesela Nefertiti'den, Kanada'daki yerli halk İnuit'lerden, hatta eşimden etkilendim. Kültürler arasında köprü olacak bir robot olmasını istedim. Bu amaçlarımıza korku ve milliyetçilikle cevap veren herkes, yaratıcılığın ve ilerlemenin önünü kesiyor. “