Avrupa'dan vize için bir açıklama daha
Avrupa Parlementosu, Türkiye'nin 72 kriteri tamamlaması halinde konunun AP gündemine gelebileceğini belirtti.
Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, Türk atandaşlarına Schengen ülkelerine vizesiz seyahat imkanı öngören anlaşmayı görüşmek üzere yarın olağanüstü toplanacak.
AP'de basın toplantısı düzenleyen siyasi grupların başkanları, konunun görüşülüp oylama sürecinin başlaması için Türk tarafına sunulan 72 şartın tümünün yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Avrupa Parlamentosunda temsil edilen siyasi grupların başkanları, başta Türkiye ile 18 Mart'ta imzalanan ve vizesiz seyahat imkanını öngören anlaşma olmak üzere, Genel Kurul gündemindeki konular hakkında gruplarının tavrını paylaştı. AP'de düzenlenen basın bilgilendirme toplantılarında, AB ve Çin arasında serbest ticaret müzakereleri, Panama belgeleri gibi konular hakkında siyasi grupların yaklaşımı dile getirildi.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun, Türk vatandaşlarına Schengen ülkelerine vizesiz seyahati öngören tavsiye kararı hakkında görüşlerini dile getiren grup başkanları, geçen hafta Başkanlar Konferansı'ndan çıkan karara atıfta bulunarak, "Türkiye'nin 72 kriterin tümünü yerine getirmesi ve bunun yazılı olarak AP'ye bildirilmesi şartıyla" konunun AP gündemine gelebileceğini belirtti.
AP'deki en büyük siyasi grup olan Avrupa Halk Partisi (EPP) Grubu Başkanı Manfred Weber, "Tüm kriterlerin yerine getirilmesini bekliyoruz, bu hususta diğer siyasi gruplarla görüş ayrılığımız bulunmuyor." ifadelerini kullandı.
Avrupa Liberal ve Demokratlar İttifakı Grubu Başkanı Guy Verhofstadt ise vize muafiyeti konusunun tüm ülkelerle eşit şartlarda ve eşit müzakere sürecinde ele alınması gerektiğini vurgulayarak, "72 şartın yerine getirildiğine dair kanıt olmadan görüşmelere başlamamalıyız." dedi.
Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pittella da Türkiye'nin terörle mücadele yasasını değiştirmeyi reddetmesi durumunda tasarının AP'den onay alamayacağını kaydetti. Pittella, "Tüm kriterler yerine getirilmediği müddetçe vize serbestisi hakkındaki dosyayı AP'de konuşmayacağız. En azından bizim görüşümüz bu." şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun 4 Mayıs'ta yayımladığı rapor, dün akşam AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınmış ve Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat imkanı sağlayacak anlaşmaya itirazlar yükselmişti. Komite, konu hakkında AB Komisyonu'nun güvence vermesi ve kriterlerin uygulamalarının tetkik edilmesi gerektiği üzerinde durmuştu.
Avrupa Parlamentosu, konuyu yarın akşam görüşecek. Genel Kurul'da AB Konseyi ve AB Komisyonu'nun değerlendirmeleri bu ayki Genel Kurul ajandasına sonradan eklenen oturumda milletvekilleri ile paylaşılacak.