Akdeniz'de 12 ülkeden gövde gösterisi

Doğu Akdeniz'de Rusya'nın da Suriye'deki savaşa katılmasıyla 12 ülkenin savaş gemisi boy gösteriyor.

Doğu Akdeniz, Rusya’nın da Suriye’deki savaşa dahil olmasıyla 12 ülkenin güçlü savaş gemileriyle boy gösterdiği sıcak bölge haline geldi. Türk donanması da 14 muharip, 14 lojistik destek gemisiyle tedbirlerini artırdı

Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre, Suriye’de yaşanan savaşın uluslararası kriz haline gelmesi, Akdeniz’in savaş gemisi dolmasına neden oldu. Rusya’nın yeni gemilerini Akdeniz’e göndermesinin ardından Türk Deniz KuvvetleriKomutanlığı da teyakkuz duruma geçti. Doğu Akdeniz’de Türkiye dahil 12 ülkeden 36 gemi dolaşırken Türk Donanması çevre limanlarda da 14 muharip, 14 lojistik destek gemisi ile tedbirlerini artırdı. Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’ndan herhangi bir savaş gemisinin bölgeye gitme süresi ise sadece 18 saat sürüyor.  

En sıcak günler
Suriye’ye destek vermek için Karadeniz donanmasının önemli kısmını ve uçak gemisi avcısı olarak bilinen RFS Moskva adlı savaş fırkateynini Doğu Akdeniz’e gönderen Rusya, bölgede tarihin en sıcak günlerinin yaşanmasına neden oluyor. Rusya’nın, Suriye’deki Lazkiye hava üssü ve Tartus deniz üssünde 10 tanesi muharip (3 korvet, 2 fırkateyn, 2 muhrip, 2 denizaltı, 1 istihbarat gemisi), 3 tanesi lojistik destek gemisi olmak üzere 13 savaş unsuru bölgede. Sürekli değişim yapan Rus savaş gemileri, Karadeniz’den Türk boğazları yoluyla bölgeye geliyor. 

ABD’nin 9 gemisi var
ABD’nin ise USS Roosevelt uçak gemisi ve USS Donald Cook adlı modern destroyeri ile toplam 9 (3 fırkateyn, 2 destroyer, 1 elektronik harp gemisi, 1 istihbarat gemisi ve 1 hava savunma) muharip gemisi var. NATO üyesi Fransa’nın Doğu Akdeniz’de Charles de Gaulle adlı uçak gemisinin yanı sıra 2 fırkateyni, bir denizaltısı bulunuyor. Bölgede ayrıca İtalya’nın 2 (1 fırkateyn ve 1 denizaltı), İngiltere, Kanada, İspanya, Belçika, Portekiz, Yunanistan ve Hollanda’nın ise birer savaş gemisi seyir halinde. 

Aylarca karakol görevi yapabilecek savaş gemisi bulunduran Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 20 muharip, 14 lojistik destek gemisi ile bölgede tedbirleri artırdı. Aksaz Deniz Üssü, MersinLimanı ve Mağusa Limanı’nı kullanarak pek çok savaş gemisini görevlendiren Deniz Kuvvetleri, deniz karakol uçaklarıyla da hava sahasında devriye uçuşu yapıyor. 

Burakreis denizaltısı
III. Muhrip Filotillası’ndan uzun menzilli füze sistemlerine sahip 138 metre uzunluğundaki TCGGökçeada fırkateyni, yüksek süratli TCG Atak hücumbotu ve donanmanın en modern denizaltısı TCG Burakreis öncülüğünde en az 6 gemi bölgede karakol nöbeti tutuyor. Çağın en modern savaş gemilerinden olan fırkateyn, korvet ve hücumbotlar devriye gezerken, TCG Burakreis diğer denizaltıları dinleyerek su üstü gemilerini koruyor. 
Uzun mesafeleri kısa sürede kat edecek hıza sahip hücumbot TCG Atak, etkin savunma sistemi ile bölgedeki Türk gücünü artırırken, yüksek manevra kabiliyetine sahip korvet ise fırkateynin en büyük destekçisi. Bu gemilere su, akaryakıt ve yiyecek desteği veren lojistik gemisi de Doğu Akdeniz’de sürekli görev yapıyor. Ayrıca Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’ndan herhangi bir savaş gemisinin bölgeye gitme süresi sadece 18 saat.   

Bizim kontrolümüzde  
Doğu Akdeniz’in hava sahası da Dalaman’daki Deniz Hava Üssü’nden kalkan uçaklar tarafından denetleniyor. Deniz karakol uçakları belirli aralıklarla gemilerimizin çevresinde dolaşarak diğer ülkelerin hareketlerini takip ediyor. CN 235 tipi deniz karakol uçakları gelişmiş sonar ve radarlarıyla denizi tararken, fırkateyn üzerinde de bir Sea Hawk helikopter bulunuyor.  
 
Tatbikata katılan gemiler Akdeniz’de
Bölgedeki sıcak gelişmeler nedeniyle 28 Kasım’da NATO üyesi Türkiye, İspanya ve Kanada’nın katılımıyla bir eğitim tatbikatı düzenlendi. 
‘Doğu Akdeniz’de İttifak Dayanışması’ adlı tatbikata NATO Daimi Deniz Görev Grubu-1 unsurlarından Kanada Deniz Kuvvetleri’ne ait HMCS Winnipeg fırkateyni, İspanya Deniz Kuvvetleri’nin SPS Blas De Lez, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan TCG Gökçeada fırkateyni ile TCG Atak hücumbotu katıldı. 
Kıbrıs Adası’nın güneyinde gerçekleşen tatbikatta NATO üyesi Deniz Kuvvetleri unsurları arasındaki iş birliği kanıtlandı. Tatbikata katılan gemiler halen Akdeniz’de.


 
Akdeniz Kalkanı Harekâtı sürüyor
1 Nisan 2006’dan beri uygulanan Akdeniz Kalkanı Harekâtı, Doğu Akdeniz bölgesinde Ceyhan çıkışlı petrolün güvenliği için oluşturuldu. Bölgedeki risk ve tehdit unsurlarına karşı varlık göstererek caydırıcılık sağlama amacı taşıyan harekat aynı zamanda NATO’nun bölgedeki deniz güvenliği çabalarına da destek oluyor. Türkiye’nin deniz yetki alanlarında sancak (varlık) göstermek için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın aralıksız sürdürdüğü harekât son aylarda çok sayıda gemiyle gerçekleşiyor. 
 

Sonraki Haber