ABD'nin Suriye planı ortaya çıktı

Suriye'de Esad rejimi güçleri ile muhalifler arasında yaşanan çatışmalar devam ederken, ABD'nin Suriye planı ortaya çıktı.

Suriye'de çatışmalar sürerken olası senaryolar da konuşulmaya başlandı.

Reuters'ın haberine göre, konu hakkında bilgi sahibi beş kişi, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), İran'dan uzaklaşması ve Lübnan Hizbullah'ına giden silah yollarını kesmesi halinde, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a uygulanan yaptırımların kaldırılması olasılığını görüştüğünü söyledi.

Kaynaklar, ABD'nin Suriye'ye yönelik kapsamlı yaptırımlarının 20 Aralık'ta sona erecek olması ve İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah ve Suriye'deki İran varlıkları da dahil olmak üzere, Tahran'ın bölgesel ağına karşı yürüttüğü kampanya nedeniyle görüşmelerin son aylarda yoğunlaştığını ifade etti.

"HALEP OPERASYONUNDAN ÖNCE GÖRÜŞTÜLER"

Görüşmeler, Esad karşıtı silahlı grupların, 28 Kasım'da Halep'e girmelerinden önce gerçekleşti.

Kaynaklara göre muhalif grupların yeni ilerleyişi, tam da Esad'ın İran'la ittifakında Emirlik ve ABD'nin girişiminin yararlanmayı amaçladığı türden bir zayıflığın işareti.

Ancak kaynaklar, Esad'ın karşı saldırı için İran'ın yardımını kabul etmesi halinde, bunun iki ülkenin arasını açma çabalarını da zorlaştırabileceğini belirtiyor.

İRANLI BAKANDAN ŞAM ZİYARETİ

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, dün Esad'a destek için Suriye'yi ziyaret etti ve BAE Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayid El Nahyan hafta sonunda Esad'la telefonda son gelişmeleri konuştu.

Reuters'a konuşan iki ABD'li kaynak, Suriyeli ve Lübnanlı dört muhatap ve iki yabancı diplomat, ABD ve BAE'nin 2011'de patlak veren iç savaş sırasında ülkesinin büyük bölümünü yeniden ele geçirmesine yardımcı olan İran ile Esad'ın arasını açmak için bir fırsat gördüğünü söyledi.

BAE ÖNCÜ ROL ÜSTLENDİ

Suriye hükümeti ve Beyaz Saray, Reuters'ın sorularına yanıt vermedi. BAE, Bin Zayed'in Esad ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin açıklamasına atıfta bulundu.

BAE, kendisine karşı Sünnilerin önderliğindeki isyanı bastırmak için Arap olmayan Şii İran'ın yardımını kabul etmesinin ardından, Esad'ı dışlayan, çoğunluğu Sünni Müslüman Arap devletleri arasında Esad için öncü bir rol üstlendi.

Emirlikler, Arap Birliği Suriye'nin üyeliğini yeniden başlatmadan önce, savaşın başlamasından bu yana bir Arap ülkesine yaptığı ilk ziyaret olan 2022'de Esad'ı ağırladı.

"YAPTIRIM HAFİFLETME TEKNİKLERİ"

Kaynaklar, BAE'nin uzun süredir Esad'ı İran'dan uzaklaştırmayı umduğunu ve Suriye ile ticari bağlar kurmak istediğini ancak ABD yaptırımlarının bu çabaları engellediğini söyledi.

Tahran tarafından bilgilendirilen üst düzey bir bölgesel diplomat, İran'ın “bazı Arap ülkelerinin Suriye'yi Tahran'dan uzaklaştırarak İran'ı izole etmeye yönelik perde arkası çabaları hakkında” bilgilendirildiğini ile getirdi.

Diplomat, bu çabaların Washington'un olası yaptırım hafifletme teklifleriyle bağlantılı olduğunu sözlerine ekledi.

SURİYE'DE NELER OLUYOR?

Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında, 27 Kasım'da, Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı.

28 Kasım'da Halep'in batı kırsalından merkeze doğru hızla ilerleyen rejim karşıtı silahlı gruplar, 30 Kasım'da merkezin büyük bölümünü ele geçirmişti.

30 Kasım'da Han Şeyhun ilçesini alarak tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlayan silahlı gruplar, Hama ilinde de çatışarak ilerleyişini sürdürüyor.

Suriye Milli Ordusunun Halep kırsalında 1 Aralık'ta terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi terörden kurtarıldı.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN PLANI BOZULDU

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Suriye rejimi, kontrolü altındaki toprakları Fırat'ın doğusunda yer alan PKK/YPG güçlerine devretmeye başladı. Bu nedenle Fırat'ın doğusundan çok sayıda PKK/YPG mensubu Halep bölgesine geldi ve örgüte ait ağır silahlar sevk edilmeye başlandı. PKK/YPG ise Suriye rejim güçlerinin kontrolündeki bölgeleri kendilerine bırakışını bir fırsat olarak gördü ve Tel Rıfat ile Suriye'nin kuzeydoğusu arasında bir terör koridoru oluşturma planını devreye soktu. Ancak, terör örgütünün bu planı SMO tarafından bozuldu. Muhaliflerin Halep'e doğru ilerlemesini fırsat bilen PKK/YPG'nin bu adımını fark eden SMO grupları, Özgürlük Şafağı Operasyonu'nu başlatarak, hızla sahaya girdi. SMO, Rakka-Halep arasındaki yolu keserek PKK/YPG'nin Tel Rıfat ile Suriye'nin kuzeydoğusu arasında bir terör koridoru oluşturmasına engel oldu. 

Sonraki Haber