AB'den aşı üreticilerine yaptırım tehdidi

Sınırları içindeki tesislerde üretilen aşıların diğer ülkelere izinsiz satılmasın yasaklamaya hazırlanan AB'den, aşı tedariğinde 'kesinti' yapan firmalara yaptırım tehdidi geldi.

Avrupa Birliği (AB) ile aşı üreticisi firmalar arasındaki kriz büyüyor. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, yeni tip korona virüsüne karşı geliştirdiği aşının tedarikinde AB ülkeleri için ciddi kesinti yapacağını açıklayan AstraZeneca gibi firmalara karşı yasal yollara başvurma seçeneğini gündeme getirdi.

AB yetkilileri, Charles Michel'in Çekya, Avusturya, Danimarka ve Yunanistan başbakanlarının yazdığı ve aşılara hızlı onay çıkması için güçlü bir mesaj verilmesini istedikleri ortak mektuba verdiği cevabı, gazetecilerle paylaştı. Mektubunda "Sizin öneriniz ancak üreticilerin tedarik için yeterli stokları bulunması durumunda işe yarayabilir." diyen Michel, bazı ilaç şirketlerinin teslimatlarda gecikeceklerini hatırlattı. İsim vermeyen Michel, şu ana kadar ilaç firmalarının gecikmeler hakkındaki yanıtlarının, AB'yi tatmin etmediğini aktardı.

"Firmalarla tatmin edici bir çözüme ulaşılamaması halinde tüm seçenekleri incelemeli ve (AB antlaşmalarında bulunan) tüm yasal araçlardan ve hukuki tedbirlerinden faydalanmalıyız" ifadesini kullanan Michel, AB'nin İşleyişine Dair Antlaşmanın 122'nci maddesinin bu tedbirler arasında değerlendirilebileceğini, bu sayede etkili aşı üretimi ve arzının sağlanabileceğini vurguladı.

Michel'in gündeme getirdiği 122'nci madde, başta enerji alanında olmak üzere bazı ürünlerin arzında ciddi zorlukların ortaya çıkması halinde AB Konseyi'ne ekonomik duruma uygun tedbirler uygulama yetkisi tanıyor.

'AB'DEN İZİNSİZ İHRACAT MÜMKÜN OLMAYACAK'

AB, AstraZeneca ile yaşanan ihtilaftan sonra Kovid-19 aşısı için ön alım anlaşması imzaladığı firmaların AB ülkelerindeki tesislerinde üretilen aşıların, diğer ülkelere satışına da sınırlama getiriyor. Bugün resmen duyurulacak mekanizmayla AB ile anlaşması bulunan firmaların AB ülkelerindeki tesislerinde üretilen aşılar diğer ülkelere izinsiz satılamayacak.

 Firmaların izin alabilmesi için yılın ilk çeyreğinde AB'ye sağlamayı taahhüt ettiği miktardaki aşıyı iletmesi gerekecek. Mekanizma şimdilik 2021'in ilk çeyreği için uygulanacak.

Sonraki Haber