ABD'den YPG itirafı
ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Austin, YPG'nin, ABD'nin desteklediği Suriyeli muhalifleri hedef aldığını tespit ettiklerini söyledi.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Austin, "YPG’nin, ABD’nin desteklediği Suriyeli muhalifleri hedef aldığına dâir kanıtlar var" dedi. Austin ayrıca, "Ülkenin kuzeybatısında YPG ile Rusların zaman zaman işbirliği yaptığını gördük" diye de ekledi.
Kısa bir süre sonra görevinden ayrılacak olan ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Llyod Austin, ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) Komutanı General David Rodrigez ile Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlara ilişkin bilgi verdi. Austin, bir soru üzerine, PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG ile Rusların işbirliği yaptığını söyledi. Suriye’nin kuzeybatısında YPG ile Ruslar arasındaki işbirliğini gözlemlediklerini ifade eden Austin, "Ülkenin kuzeybatısında YPG unsurları ile Rusların işbirliği yaptığını gördük. Bunu zaman zaman gerçekleşen bir işbirliği olarak tanımlayabilirim" dedi.
Austin, bir başka soruyu yanıtlarken, "YPG’nin, ABD’nin desteklediği Suriyeli muhalifleri hedef aldığına dâir kanıtlar var" ifadesini kullandı.
"İlâve askeri destek ihtiyacı olabilir"
Austin, Irak’ın kuzeyinde ve Suriye’de IŞİD'in hâlâ güçlü olduğu noktaları geri almak için gelecek aylarda ilâve askeri kabiliyetlere gereksinim duyulabileceğini de belirtti. Bu doğrultudaki ilâve ihtiyaçlara ilişkin Pentagon’a gerekli önerileri ilettiklerini belirten Austin, önerilerinin, ABD kara birliklerini de kapsayıp kapsamadığı gibi detayları şu aşamada paylaşamayacağını ifade etti.
Yaklaşımlarının, sahadaki operasyonları yerel güçlerin yürütmesi ve kendilerinin de onlara havadan ateş desteği sağlama şeklinde olduğunu dile getiren Austin, "İleriye baktığımızda, kabiliyetimizi, hızımızı artırmak isteyeceğimiz şeyler olacak" ifadesini kullandı.
Austin, daha fazla sayıdaki ABD askerinin istihbarat toplama, eğitim sunma ve lojistik koordinasyonu sağlamada faydalı olacağını vurguladı.
"Eğit-donat programını gözden geçiriyoruz"
IŞİD ile mücadele kapsamında Suriyeli ılımlı muhaliflere yönelik başarısızlıkla sonuçlanan eğit-donat programının yeniden gözden geçirilip geçirilmediğine ilişkin soruya, Austin, "Evet, gözden geçiriyoruz. Farklı bir yaklaşım sergileyerek bu çabayı yeniden başlatmak için izin istedim" yanıtını verdi.
Austin, ilk etapta çok sayıda insanın uzun süreli eğitimlere alındığına dikkat çekerek, "Bu çabayı yeniden başlatmak isterken daha az sayıda insana odaklanmak istiyoruz ki onları spesifik olarak eğitebilelim" diye konuştu.
"Stratejik ortaklığa doğru gidiyor"
CENTCOM Komutanı Austin, Rusya ile İran arasında Suriye meselesindeki yakınlaşmanın “stratejik ortaklığa” doğru gittiğini de savundu.
Austin, "Rusya’nın İran’la arasındaki işbirliğinin sınırlarının, Suriye’deki operasyonlara ilişkin yakın dönemdeki koordinasyonu aştığı görülüyor ve bu, stratejik bir ortaklığın doğmasına doğru ilerliyor” diye konuştu.
Moskova’nın Tahran’a silah satışlarının Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin yaptırımlarının ihlali olacağını vurgulayan Austin, “İki ülke arasında en son teknolojiye sahip silahların satışı ve ekonomik işbirliğine dâir belirtileri görüyoruz” dedi.
ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi
General Lloyd Austin, Başkan Barack Obama yönetiminin Afganistan’dan askerlerini çekme planının gözden geçirilmesi gerektiğini de söyledi.
Komitenin başkanı Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain’in Afganistan’ın güvenliğinin giderek bozulduğu değerlendirmelerine katılıp katılmadığını sorması üzerine Austin, “Bir dereceye kadar katılıyorum. Taliban ülkede daha aktif hâle geldi” yanıtını verdi. Austin, Afganistan’da durumun son dönemde değiştiğini, dolayısıyla çekilme planının gözden geçirilebileceğini kaydetti.
"Libya 'çökmüş' bir devlet"
Öte yandan oturuma katılan AFRICOM Komutanı General Rodrigez, yabancı savaşçı, silah ve göçmen akışının yaşandığı Libya’nın “çökmüş” bir devlet olduğunu belirtti.
Trablus’ta birlik hükümetinin oluşturulması için son dönemde anlaşmanın önemli bir adım olduğunu vurgulayana Rodrigez, uluslararası toplumun güçlü desteğine rağmen yeni hükümetin yakın gelecekte ülkenin sınırlarının ve halkının güvenliğini sağlamada zorluklar yaşayabileceğini dile getirdi. Rodrigez, Libya’da uzun dönemli bir istikrarı yakalamanın “yaklaşık 10 yıl” alabileceği değerlendirmesini yaptı.
IŞİD’in Libya’da Sirte kenti civarında etkin olduğunu belirten Rodrigez, “Şu aşamada Libya’nın çökmüş bir devlet mi olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusuna, “Evet” karşılığını verdi.