ABD'den Putin-Esad zirvesi için ilk açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Beşar Esad'ın Rusya ziyaretinin ''sürpriz olmadığını'' söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Kirby, "Rusya-Suriye arasındaki ilişkiler ve Rusya'nın yakın zamanda Suriye'deki askeri operasyonları göz önünde bulundurulduğunda Esad'ınMoskova'ya gitmesi sürpriz olmadı." dedi.

BU SORUYA YANIT VERMEDİ

Kirby, Kerry'nin daha önceden Esad ile Putin arasındaki görüşmeden haberi olup olmadığı yönündeki soruya cevap vermedi.

İLİŞKİLERİ NASIL ETKİLEYECEK?

Esad'ın Moskova ziyaretinin, Kerry'nin bu hafta Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yapacağı görüşmeyi nasıl etkileyeceği yönündeki soru üzerine Kirby, Suriye ve Rusya arasındaki görüşmelerin yeni başlamadığına dikkat çekti ve "Moskova ve Şam arasında zaten bir ilişki vardı" dedi.

GİZLİ TUTULDU
Esad ile Putin'in görüşmesi Kremlin Sarayı'nda gerçekleşti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Basın Danışmanı Dmitry Peskov, "Salı akşamı Suriye lideri Esad,Moskova'ya çalışma ziyareti gerçekleştirdi. alınan konu tahmin edebileceğiniz gibiSuriye'deki gelişmeler oldu. Teröre karşı yürütülen operasyonlarda Rusya desteğindeSuriye ordusunun karada verdiği mücadelenin planlaması yapıldı" dedi. Peskov, zirvede Esad'ın akıbeti konusunun ele alınıp alınmadığıyla ilgili tek bir kelime sarf etmedi. Putin-Esad görüşmesi yaklaşık dört saat, neredeyse sabaha kadar sürerken, ziyaret SuriyeDevlet Başkanı Şam'a döndükten sonra açıklandı.

NELER KONUŞULDU
Zirvede Putin, "Suriye'de uzun vadeli gerçek çözüm istiyorsak bunun siyasi görüşmelerle sağlanması gerek. Biz sadece askeri açıdan değil, siyasi sürecin ilerlemesi için de diğer ilgili ülkelerle de görüşerek elimizden geleni yapmaya çalışacağız" dedi. Suriye'deki IŞİD ve diğer terörist grupların saflarında Rusya ve eski Sovyet cumhuriyetlerinden 4 bin civarında militanın bulunduğunu hatırlatan Putin, "Suriye'yi harabeye çeviren, savaş deneyimi kazanmış bu militanların ülkemize dönmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Suriye yönetimi olarak sizden de buna izin vermemenizi rica ediyorum" dedi. Suriye'nin birliğinin korunmasında Rusya'nın gösterdiği kararlığını öven Esad, "Rusya halkına, ülkemize yaptığı yardımdan dolayı bir daha teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Esad, Rusya'nın Suriye krizinde başından beri sergilediği ve ayrıca son davranışlarıyla çok daha büyük bir trajedinin yaşanmasını önlediğini de iddia ederek, "Rusya'nın kararlılığı olmasaydı teröristler çok daha geniş toprakları ele geçirecekti" diye konuştu. Esad, "Biz her savaşın eninde sonunda görüşme masasında bittiğinin de elbette farkındayız. İçinde bulunduğumuz sürecin ileride siyasi adımları olacağını da idrak ediyoruz" dedi.

PUTİN'DEN MESAJ
Ziyaretle ilgili ayrıca dün Kremlin'den Putin adına yazılı bir açıklama da yapıldı. Açıklamada, "Rusya, Suriye halkına sadece IŞİD terör örgütüne karşı mücadelesinde değil, krizin siyasi çözüm sürecine de elinden geldiğince katkı sağlamaya devam edecektir. Suriye dost bir ülke. Biz sadece askeri açıdan değil, siyasi çözüm sürecinde de elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız. Suriye'de barışın sağlanmasını amaçlayan diğer devletler ve Suriye'ye komşu ülkelerle diyalog içinde de olacağız. Suriyekrizinde söylediğimiz gibi çözüm ülkedeki tüm siyasi, etnik ve dini grupların katılımıyla bulunmalı. Suriye halkı kendi geleceğini tayin etmeli" dendi.

ESAD, RUS UÇAĞIYLA GİTTİ

Havacılık uzmanı Rus blogcu Aleksey Şmelyov, Esad'ın Moskova'ya Rus Hava Kuvvetlerine ait İL-62 askeri nakliye uçakla gittiğini duyurdu. Şmelyov, "19 Ekim akşamıMoskova'daki askeri "Çkalovsk" havalimanından şasi numarası RA-86539 olan İL-62 havalandı. Uçak İran ve Irak üzerinden Lazkiye yakınlarındaki Rus hava üssünde mola verdi. Muhtemelen Esad'ı alan uçak Moskova'ya salı günü 14.20 gibi döndü" dedi.

Sonraki Haber