ABD Suriye'yi vurdu
ABD, Suriye rejimine ait hava üssünü füzelerle vurdu.
ABD, Suriye rejimine ait bir hava üssüne 50'den fazla Tomahawk füzesi fırlattı. Reuters, füzelerin Humus yakınlarında Al-Shayrat hava üsssünü hedef aldığını duyurdu. Pentagon da Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssünü 59 Tomahawk füzesiyle vurduklarını açıkladı. Pentagon, İdlib'deki kimyasal saldırıla karşılık operasyonun düzenlendiğini duyurdu.
ABD, Başkan Trump'ın talimatıyla Suriye'nin Şayrat Hava Üssü'nü savaş gemilerinden atılan 59 füzeyle vurdu. Pentagon'da toplantı sürerken USS Ross ve USS Porter ABD füze destroyerleri Suriye açıklarına yaklaştı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Suriye saatiyle 04:40'ta Akdeniz'in doğusundaki ABD savaş gemilerinden Suriye'ye 59 Tomahawk füzesi fırlatıldığını duyurdu. Füzeler Humus yakınlarında Al-Shayrat hava üsssünü hedef aldığını duyurdu.
TOMAHAWK FÜZELERİNİN ÖZELLİKLERİ
Tomahawk, tam adı BGM-109 Tomahawk, stratejik bir seyir füzesidir.Bu füzeler havadayken isteğe bağlı olarak gideceği yönü değiştirebiliyor. Ayrıca gönderildiği hedefi tam olarak isabet alıyor. Bu füzelerin ABD dışında bir tek İngiltere'ye satışı yapılmıştır.
UÇAKLAR, DEPOLAR, SAVUNMA SİSTEMLERİ VURULDU'
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Saldırının orantılı olduğunu düşünüyoruz çünkü son kimyasal saldırının yapıldığı tesis hedef alındı" dedi. Pentagon bu füzelerle (hava üssündeki) uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarların vurulduğunu duyurdu. Trump da konuşmasında füze saldırısının Salı günü Suriye'nin Han Şeyhun kasabasında sinir gazı kullanıldığı öne sürülen saldırıya karşılık yapıldığını açıkladı. Pentagon saldırı öncesi Rusya'nın bilgilendirildiğini söyledi. Rusya'dan ise aksi yönde açıklama geldi.
SURİYE'DEN AÇIKLAMA
Suriye Ordusu'ndan yapılan resmi açıklamada "ABD hava üssümüze 'açık bir saldırıda' bulundu. Saldırıda altı kişi öldü ve büyük maddi hasar oluştu" ifadeleri kullanıldı. Yapılan açıklamada, "Tüm Suriye'de barışı ve güvenliği oluşturana kadar teröre karşı mücadelemiz sürecek" denildi.
KREMLİ'NDEN SERT AÇIKLAMA
Kremlin, saldırının uluslararası hukuku çiğnediğini savundu. Kremlin'e göre, fırlatılan füzeler ABD-Rusya ilişkilerine zarar verdi. Açıklamada, "Putin, ABD'nin üssü vurmasını egemen devlete saldırganlık olarak gördü" denildi.
HUMUS VALİSİ'NDEN KAYIPLAR HAKKINDA İLK AÇIKLAMA
Humus Valisi "Yaralıların tahliye işlemleri sürüyor ve şimdi hasarın boyutunu tahmin etmek için henüz erken. Hedeflenen hava üssünde can kayıpları var, ancak büyük miktarda fiziki hasar var" dedi. Humus Valisi 5 kişinin öldüğünü, 7 kişinin yaralandığını, sivil kayıpların da olduğunu söyledi. Suriye askeri kaynaklarının ise Tuğgeneral İsa Halil İbrahim'in de aralarında bulunduğu üs içinde görevli 6 üst düzey komutanın öldüğünü, 14 savaş uçağının da imha edildiğini duyurduğu iddiası var.
"ÜS KULLANILAMAZ HALE GELDİ"
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, üssün kullanılamaz hale geldiğini duyurdu. Gözlemevi aralarında bir rütbelinin de olduğu en az 4 Suriye askerinin öldüğünü iddia etti.
ABD OPERASYONUNA DESTEK MESAJLARI
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de rejime ait bir hava üssünü vurma kararına "tam destek" verdiklerini bildirdi.
İngiltere'den yapılan açıklamada, 'ABD'nin operasyonuna tam destek veriyor" dendi.
Suudi Arabistan da ABD'nin saldırısına tam destek verildiğini belirten bir açıklama yapıldı.
Fransa "ABD saldırı ile ilgili bizi bilgilendirdi" şeklinde açıklama yaptı.
Çin "Durumun kötüye gitmesinden kaçınılmalı" ifadelerini kullandı.
İRAN KINADI
Suriye'nin İdlib kentinde kimyasal saldırıyla katleden Esad rejimine İran sahip çıktı. İran hükümeti, ABD'nin Suriye'de ait hava üssünün vurulmasını kınadı.
TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD'nin Suriye operasyonu ile ilgili "Askeri üssün vurulması olumludur, anlamlıdır. Rejim uluslararası alanda cezalandırılmalı" ifadelerini kullandı.
DİKKAT ÇEKEN ZAMANLAMA
ABD Başkanı Trump, Çin lideri Xi Jinping'le buluşmadan hemen önce Washington saldırıyı duyurdu. Çin yönetimi, Rusya ile birlikte Esad rejiminin en önemli destekçileri arasında.
PENTAGON'DAN AÇIKLAMA
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff Davis, Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssünü 59 Tomahawk füzesiyle vurduklarını açıkladı.
Pentagon’da gazetecilere açıklama yapan Albay Davis, “Başkan'ın (Donald Trump) talimatıyla ABD kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetlerine ait bir üssü yerel saatle 4.45, ABD Doğu Yakası yerel saatiyle 8.45’te seyir füzeleri ile vurdu.” açıklamasını yaptı.
Saldırının Humus vilayeti sınırlarının içinde bulunan Şayrat Hava üssüne yönelik yapıldığını ifade eden Davis, fırlatılan Tomahawk Land füzelerinin Doğu Akdeniz’de konuşlu USS Porter ve USS Ross Destroyerlerinden fırlatıldığını ifade etti.
''ABD, KİMYASAL SALDIRILARA TAHAMMÜL ETMEYECEK''
ABD’nin hava saldırısının Esed rejiminin 4 Nisan’da İdlib’in Han Şeyhun beldesinde gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısına tepki olarak yapıldığını ifade eden Davis, “ABD, kimyasal saldırılara tahammül etmeyecektir.” dedi.
Davis, “Bu füzelerle (hava üssündeki) uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarları vuruldu.” şeklinde konuştu.
Sivil kayıplarını önlemek için mümkün mertebede can kaybının olmamasına dikkat ettiklerini ifade eden Davis, üssün 2013 öncesinde Esed rejimi tarafından kimyasal silah deposu olarak kullanıldığını ve ABD’nin radar izlerinin Han Şeyhun’daki kimyasal saldırıyı gerçekleştirmek üzere bu hava üssünden havalandığını tespit ettiğini ifade etti.
''RUSYA'YI BİLGİLENDİRDİK''
Saldırıyı, “Esed’in dehşet verici saldırısına orantılı” olarak tanımlayan Davis, saldırı öncesinde gün içerisinde Rusya’yı bilgilendirdiklerini ve Rus askerlerinin o üste bulunduğunu bildiklerini söyledi.
Rusların saldırıdan etkilenmemesi için tüm tedbirleri aldıklarını ifade eden Davis, hava üssünün binasını değil sadece üssünü işleyemez hale getirecek unsurları vurduklarını ifade etti.
ABD: ÜÇ SEÇENEKTEN İKİSİ ELENDİ
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD'nin Esad rejimine ait askeri üssü hedef almasına ilişkin, "Saldırıyı uluslararası ortaklarımızla dikkatli bir şekilde koordine ettik. Hem bölgedeki hem de Ortadoğu'daki müttefiklerimizden aldığımız tepkiler attığımız bu adımı yoğun şekilde destekler nitelikte." dedi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i Florida'da ağırlaması dolayısıyla diplomatik delegasyona başkanlık eden Tillerson, Esed rejimine ait askeri bir üssün Amerikan füzeleriyle vurulmasıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
"Saldırının orantılı olduğunu düşünüyoruz çünkü son kimyasal saldırının yapıldığı tesis hedef alındı." ifadesini kullanan Tillerson, Esed'in kendi halkına yaptıklarının kabul edilemez olduğunu belirtti.
MÜTTEFİKLERİMİZ DESTEK VERDİ
Trump'ın kendisine sunulan seçenekler arasından en doğru ve isabetli tercihi yaptığını savunan Tillerson, "Saldırıyı uluslararası ortaklarımızla dikkatli bir şekilde koordine ettik. Hem bölgedeki hem de Ortadoğu'daki müttefiklerimizden aldığımız tepkiler attığımız bu adımı yoğun şekilde destekler nitelikte." diye konuştu. Tillerson'la basın mensuplarına açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster ise müzakere ve karar verme sürecinin çok sağlıklı işlediğini vurguladı.
McMaster, şunları söyledi:
"Bu tür bir kimyasal saldırı karşısında pasif kalmanın riskini de askeri bir adım atmanın risklerini de değerlendirdik. Saldırının sinir gazı olduğunun anlaşılmasının ardından Ulusal Güvenlik Konseyini topladık. Yeterli uzunluktaki toplantıların ve kapsamlı değerlendirmelerin ardından bu adımda karar kılındı." Trump ile ilgili yetkililerin üç seçeneği konuştuğunu ancak Trump'ın özellikle iki seçenek üzerinde durduğunu anlatan McMaster, sonunda söz konusu askeri üssün vurulması tercihinin hayata geçirildiğini kaydetti.