ABD: "Rusya ateşle oynuyor..."
Rusya'dan gelen sert çıkış nedeniyle ABD, Rusya'nın ateşle oynadığını söyledi.
ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Robert Work, Rusya'nın bölgesel anlaşmazlıklarda nükleer silah kullanma tehdidiyle "ateşle oynadığını" söyledi.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un iki numaralı yetkilisi olan Work, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Alt Komitesi'nde ABD'nin nükleer stratejisine ilişkin oturumda konuştu.
Work, Rusya'nın provokasyonlarından endişe duyduğunu belirterek, Moskova yönetiminin tırmanan güvenlik gerilimine karşın savunma stratejisini nükleer söylemi artırarak belirlediğini vurguladı.
Pentagon'un iki numarası, "Gerginliği nükleer silahları kullanarak kontrol edebileceğini düşünen biri tek kelimeyle ateşle oynuyor. Halbuki nükleer kullanım ise gerginliği en üst seviyeye çıkarır" diye konuştu.
Üst düzey Rus yetkililerin ellerindeki nükleer silahlara ilişkin "sorumsuzca" açıklamalar yapmayı sürdürdüğünü dile getiren Work, Moskova'nın bunu yaparken kendilerine ve müttefiklerine gözdağı vermek istediğini ifade etti.
Work, "Ancak başarısızlığa uğradılar. Bilakis onlar NATO birliğinin dayanışmasını güçlendirdiler" dedi.
Rusya'nın, 500 ile 5 bin 500 kilometre menzilli karadan fırlatılan balistik ve güdümlü füzelerin konuşlandırılmasını yasaklayan Orta Menzilli Nükleer Silah Anlaşması'nı ihlal etmeyi sürdürdüğünü söyleyen Work, anlaşmanın ihlaline karşın ve Rusya'nın bu ihlalle önemli ölçüde askeri üstünlük elde etmesini önlemeye ilişkin ABD Başkanı Barack Obama'nın göz önünde bulunduracağı seçenekleri Pentagon'un geliştirdiği bilgisini verdi.
NATO'DAN RUSYA'YA KARŞI HAMLE
Öte yandan, Rusya'yla silah yarışına girme ve yeni Soğuk Savaş niyeti olmadığını açıklayan NATO da dün sona eren Savunma Bakanları Toplantısı’nda meydan okumalara uyum sağlamak amacıyla bazı önlemleri devreye sokma kararı aldı.
NATO’nun Acil Mukabele Gücü (NRF) mevcut ortam bağlamında gözden geçirilen ilk unsur oldu. 2105 başında asker sayısı 13 bin olarak belirlenen gücün kapasitesi 40 bine yükseltilecek. Personel artırımının yanı sıra gücün hava, deniz ve özel operasyon unsurları da güçlendirilecek. Bu gücün içinde oluşturulacak ve 48 saatte istenilen kriz bölgesinde konuşlandırılması mümkün olacak öncü güç de şekillenmeye başladı. Çok sayıda ülkeden bu güce yönelik katkı taahhütleri geliyor.
ABD’nin Estonya, Letonya, Litvanya, Bulgaristan, Romanya, Bulgaristan ve Polonya’da çok sayıda asker ve aralarında 250 tankın da bulunduğu ağır silah konuşlandırma kararı da NATO’da tehditler karşısında “temkinli bir mukabele” olarak nitelendirildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, savunma bakanlarının siyasi ve askeri karar alma mekanizmalarını da hızlandırma kararı aldıklarını söyledi. Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı (SACEUR) General Philip Breedlove, mukabele güçlerinin alarm seviyesine geçirilmesi, toplanması ve konuşlandırılması konusunda daha fazla yetkiye sahip olacak.