AB'den ''Avrupa'ya gelmeyin'' çağrısı
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, göçmenlere açık açık Avrupa'ya gelmeyin çağrısı yaptı.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB üyesi ülkelere gelip iltica başvurusu yapmaya çalışan göçmenlere "Avrupa'ya gelmeyin" çağrısı yaptı.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Atina’dan potansiyel yasa dışı göçmenlere seslenerek "Avrupa’ya gelmeyin. İnsan kaçakçılarına inanmayın. Hayatlarınızı ve paranızı riske atmayın. Buna değmez" dedi.
Tusk, sığınmacı kriziyle ilgili düzenlediği ziyaretlerin Atina durağında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Yunanistan'ın sığınmacı krizinden en çok etkilenen ülke olduğunu belirterek, Yunanistan'ı Schengen dışında bırakmanın hiçbir şekilde krizi çözmeyeceğini yineledi.
Tusk, Avrupa içerisindeki ayrılıklardan kaçınılması gerektiğine değinerek, "Her ne kadar uluslararası şartlarda anlaşılabilir olsa da önceliği koordinasyon olmayan tek taraflı kararlar Avrupa'nın dayanışma ruhuna zarar veriyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye ile düzenlenen Ortak Eylem Planı’nın şu anda öncelikleri olduğunu dile getiren Tusk, "Bu planın başarılı olması elimizden geleni yapmalıyız. Şu anda şahit olduğumuz bu yüksek rakamların hızla azalması gerekiyor. Türkiye'den Yunanistan'a geçen yasa dışı göçmenlerin Türkiye'ye geri dönüşlerini artırmamız gerekiyor. Dün 300’den fazla göçmenin geri kabul edilişi iyi bir işaret” şeklinde konuştu.
Tusk, yasa dışı göçmenler için Yunanistan’ın artık bir geçiş ülkesi olamayacağına işaret ederek, şunları kaydetti:
"İki hafta önce anlaştığımız üzere, gümrüklerden akın akın geçiş diyebileceğimiz süreci sona erdirmeliyiz. Bu yüzden, Atina’dan potansiyel bütün yasa dışı göçmenlere seslenmek istiyorum, Avrupa’ya gelmeyin. İnsan kaçakçılarına inanmayın. Hayatlarınızı ve paranızı riske atmayın. Buna değmez. Yunanistan veya herhangi bir Avrupa ülkesi bundan sonra geçiş ülkesi olmayacak. Schengen kuralları tekrar yürürlükte olacak."
Balkan rotasındaki durumun dramatik bir hale geldiğine ve sığınmacı sorunuyla karşılaşan Avrupa ülkelerine ve Suriye’ye komşu ülkelere desteğin artması gerektiğine dikkati çeken Tusk, Avrupa Birliği üyesi ülkeler için verilecek 700 milyon avroluk acil durum yardım kararını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.
Başbakan Çipras da "Yunanistan ülkede bulunan herkese kültürünün bir gereği olarak elinden gelen tüm yardımı yapacak" dedi. Çipras, Avrupa Konseyi'nin kararlarının aksine gerçekleştirilen tek taraflı eylemlerin ise Avrupa'nın zayıflığını gösterdiğini anlattı.
Türkiye'yle işbirliğinin önemine dikkati çeken Çipras, yeniden yerleştirme süreçlerinin bir an önce hızlandırılması gerektiğini ifade etti.