200 yıllık tarihi sürpriz.... Bir şişenin içerisinde bulundu

Kuzey Fransa’da bulunan Galya köyünün kalıntılarını inceleyen arkeologlar, küçük bir cam şişenin içinde 200 yıllık bir not buldu.

16 Eylül’de (pazartesi) Kuzey Fransa’nın Dieppe yakınlarındaki uçurum tepelerinde bulunan Galya köyünün kalıntılarını inceleyen gönüllü öğrenci ekibi, içinde küçük bir cam şişe olan toprak bir çömlek buldu.

Arkeoloji ekibinin başındaki Guillaume Blondel, içinde kokulu tuzların bulunduğu ve ‘kadınların boyunlarına taktığı şişelere benzeyen’ şişenin içine yerleştirilmiş rulo şeklinde bir not kağıdı olduğunu fark etti.

Blondel eseri dikkatlice çıkardıktan sonra notta yazanları okudu. 1825’ten kalan notta “Dieppe yerlisi, çeşitli entelektüel toplulukların üyesi olan PJ Féret, Ocak 1825’te burada kazılar yaptı. Cité de Limes veya Sezar’ın Kampı olarak bilinen bu geniş alanda araştırmalarını sürdürüyor” yazıyordu.

Notu bırakan Féret, yerel ileri gelenlerden biriydi ve belediye kayıtları onun 200 yıl önce burada ilk kazıları gerçekleştirdiğini doğruladı.

Blondel o anları şöyle anlattı:

“Kesinlikle büyülü bir andı. Geçmişte burada kazılar yapıldığını biliyorduk ancak 200 yıl öncesine ait bu mesajı bulmak tamamen sürprizdi. Bazen marangozların evler inşa ederken geride bıraktıkları bu zaman kapsüllerini görürsünüz. Ancak arkeolojide bu çok nadirdir. Çoğu arkeolog, tüm işi yaptıkları için arkalarından kimsenin gelmeyeceğini düşünmeyi tercih eder.“

Acil kazı, Dieppe’nin hemen kuzeyindeki noktada yaşanan uçurum erozyonu nedeniyle yapılıyordu ve eski yerleşimin önemli bir kısmı çoktan yok oldu.

Kazı çalışmalarında Galya dönemine ait çoğunluğu iki bin yıl öncesine ait çanak çömlek parçaları dahil çok sayıda eser ortaya çıkarıldı.

Sonraki Haber