16 kişi açlıktan öldü !

Suriye'de kuşatma altındaki Madaya kentinde 16 kişinin açlıktan öldüğü açıklandı.

Yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (Medecins Sans Frontieres / MSF) Suriye'de kuşatma altındaki Madaya kentinde, BM'nin yardım konvoylarının bölgeye ulaştığı aybaşından bu yana 16 kişinin daha açlıktan öldüğünü duyurdu.

Kuruluş, 33 kişinin de yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

MSF, geçen yılın sonunda Madaya'da açlıktan ölenlerin sayısının 30 olduğunu ifade etmişti.

Ocak ayı başında gıda ve yardım malzemesi taşıyan iki acil yardım konvoyu Madaya'ya ulaştı.

Kentte, 40 bin kişinin zor koşullar altında mahsur kaldığı beliritiliyor.

MSF'nin raporu, Cenevre'de barış müzakerelerinin yürütüldüğü dönemde açıklandı.

"KENTTE DOKTOR YOK"

Başkent Şam'ın yaklaşık 25 kilometre kuzeybatısında bulunan Madaya, 6 aydır rejime bağlı birlikler ve müttefikleri Lübnan Hizbullahı'nın kuşatması altında.

İnsani yardım kuruluşları bölgede mahsur kalan yüzlerce kişinin tedavileri için tahliye edilmeleri çağrısında bulundu.

MSF raporunda, hükümete bağlı birliklerin hastaların kentten çıkışına izin vermedikleri ve gıda ile tıbbi malzemelerin ulaştırılmasına için ölü sayısının arttığı belirtiliyor.

MSF'nin bölgedeki faaliyetlerinden sorumlu yetkilisi "İnsanların açlıktan ölmeye devam etmesi ve kritik durumdaki hastaların haftalar öncesinden tahliye edilmek yerine kentte tutulması kesinlikle kabul edilemez" dedi.

MSF, 16 kişinin daha açlıktan öldüğünü belirtip kentte doktor olmadığını söyledi.

Hizbullah ise kentte ölen olmadığını savunuyor ve muhalif örgütlerin komutanlarını hastaların çıkışına engel olmakla suçluyor.

Ekim ayından bu yana ilk defa, bölgeye aybaşında 40'tan fazla yardım kamyonu kente pirinç, sıvı yağ, un, şeker ve tuz ulaştırdı.

BM, Madaya ve Sünni muhalif güçlerin kuşatması altındaki Foah ve Kefraya'ya yardımların artmasını umuyor.

Suriye'nin ana muhalefetini temsil eden heyetin Cumartesi günü Cenevre'deki görüşmelere katılması bekleniyor. Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın desteklediği Suriyeli muhalif Yüksek Müzakere Komitesi, daha önceki açıklamalarında görüşmeleri boykot ettiklerini duyurmuştu.

Muhalif grubun talepleri arasında kuşatma altındaki kentlere yardım ulaştırılması yer alıyordu.

BM, Suriye'de 15 farklı yerleşim bölgesinde Suriye rejimi ve muhalif grupların kuşatmasında mahsur kalan 400 bine yakın kişinin acil yardım ihtiyacında olduğunu duyurdu.

Sonraki Haber