''Petrol fiyatları, Kürtleri rüyalarından uyandırıyor''
İngiliz Independent gazetesi muhabiri Cockburn, Kürtlerin meteliğe kurşun attıklarını yazdı.
İngiliz Independent on Sunday gazetesinin Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, Irak Kürtlerinin siyasi ve askeri olarak her zamankinden önemli olsalar da "meteliğe kurşun attıklarını" yazdı.
Süleymaniye'den bildiren Patrick Cockburn'ün yazısının başlığı, "Petrol fiyatı ve IŞİD, Kürtlerin rüyalarını bozuyor".
Independent on Sunday muhabiri yazısına, Suriye ve Irak'taki iç savaş ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün yükselişinin, Orta Doğu'daki 30 milyon Kürt için "yeni terörler ve fırsatlar" doğurduğu tespiti ile başlıyor.
Son dönemde Kürtlerin Suriye ve Irak'ta mevzi kazanırken, Türkiye'de kaybeden taraf oldukları yorumunu yapıyor Cockburn.
TAMAMLANMAMIŞ İNŞAATLARLA DOLU
IŞİD'in hala Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin merkezi Erbil'den sadece 40 mil (yaklaşık 65 kilometre) uzakta olduğunu hatırlatan Cockburn, yazısını şöyle sürdürüyor:
"Erbil ile Doğu Kürdistan'ın en büyük kenti Süleymaniye, tamamlanmamış inşaatlarla dolu. Tamamlanan görkemli oteller ve alışveriş merkezleri de bomboş. Tüm bu binalar, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Dubai ya da Kuveyt gibi bir petrol devleti olma çabasında başarız olmasının anıtlarına dönüşmüş durumda."
MEMURLARA MAAŞ ÖDEMİYORLAR
Patrick Cockburn'e göre Kürtler petrol fiyatlarının yüksek olacağına ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Bağdat'tan bağımsız hareket eden bir petrol devleti olabileceğini düşündü. 3 yıl önce lüks oteller yabancı iş adamlarıyla doluydu, Kürtler çocukları için iyi hastaneler ve okullar bulamama endişesi taşıyordu.
Cockburn, petrol fiyatları düşünüldüğü gibi 100 değil, 21 doların altında olunca, Kürtlerin masraflarının sadece üçte birinin karşılandığını belirtiyor ve ekliyor:
"Yaklaşık 740 bin kişi hükümetten maaş alıyor. Son altı ayda bu kişilerin çok azı maaşlarının tamamını alabildi. Çok sayıda memura ise bu dönemde hiç maaş ödenemedi."
KÜRTLER RÜYADAN UYANIYOR
Cockburn bazı Kürtlerin "petrol devleti" vizyonuna hep şüpheyle yaklaştıklarını, bunun iktidardaki elitijn devlet kaynaklarını yağmalamalarına yol açmasından korktuklarını hatırlatıyor.
Independent on Sunday muhabiri petrolü, tehlikeli rüyaları teşvik eden bir "afyona" benzetiyor, Kürtlerin yavaş yavaş bu rüyadan uyandıklarını belirtiyor.
Hemen hemen herşeyin Türkiye ve İran'dan ithal edildiği bir düzende bazı Kürtlerin "Artık kendi dometesimizi bile yetiştiremiyoruz" diye şikayet ettiklerini yazıyor.
Yazı şu satırlarla noktalanıyor:
"Geçmişe bakıp Kürdistan Bölgesel Yönetimi liderlerini, petrol gelirlerine fazla bağımlı oldukları gerekçesiyle eleştirmek kolay. Ancak IŞİD'in yükselişini sadece onlar değil, kimse öngöremedi. Irak Kürtleri şimdlik siyasi ve askeri olarak güçlü çünkü diğer güçlerin IŞİD'e karşı bir müttefik olarak onlara ihtiyaçları var. Ancak bu uzun sürmeyecek."