''İngiliz beyler yolunuz açık olsun''
İngiltere'deki referandum sonucu Avrupa medyasında böyle yankı buldu.
Birleşik Krallık'taki tarihi referandum, yalnızca Avrupa'yı değil dünyayı salladı. Borsaların sert tepki verdiği, Sterlin'in son dönemin en büyük düşüşünü yaşadığı günde Avrupa medyası ayrılık sonucunu manşetlerine taşıdı.
İsveç'in başkenti Stockholm'da yayımlanan 'Dagens Nyheter', Brexit kararını şu satırlarla yorumluyor:
"Sonuçlarını henüz daha yeni yeni görmeye başladığımız bir siyasi deprem yaşıyoruz. Referandum sonucu belli olmaya başladığında piyasalar adeta ışık hızında tepki gösterdi. İngiliz sterlini düştü, Asya borsası değer kaybetti. Bunun Lehman Brothers olayında yaşadığımıza benzer bir küresel krize yol açıp açmayacağını, etkisinin sınırlı kalıp kalmayacağını kimse bilmiyor.
Birliğin şekil verdiği bir açık ve demokratik bir Avrupa'yı muhafaza etmek isteyenler üzücü bir gün yaşıyor. Korkulan oldu. Umarız sonuçları dünyaya dar boyutlarda yansır."
La République des Pyrenees: İngiliz beyler, yolunuz açık olsun, güle güle!
Fransa'nın güneyindeki Tarbes'te çıkan La République des Pyrénées gazetesi Brexit'i 'Avrupa açısından bir kazanç' olarak tanımlıyor. Yorum, İngiltere'deki AB referandum sonucunun belli olmasından önce yayınlanmış:
"Sevgili İngiliz dostlar, tereddüt etmeyin, Avrupa'yı terk edin!
Uzun yıllar boyunca 'muhteşem izolasyon'u Avrupa idealine tercih ettiniz. O yüzden tam anlamıyla çıkarınıza olmasa da Brexit'i seçin, zira o takdirde yapayalnız olacaksınız. Sterlinin değer kaybı nedeniyle enflasyonla yüz yüze kalacaksınız.
Bağlarınızı çözün ve bizi bir yükten, sizden kurtarın. Pek haz etmediğiniz siyasi Avrupa son dönemde etkisiz hale gelmişti. Umarız Avrupa'nın ihtiyacını duyduğu elektroşok müdahalesini ayrılığınız sağlar. Evet İngiliz beyler, yolunuz açık olsun, güle güle!"
Aftenposten: Bir krizi bir başkası izleyecek
Norveç'in muhafazakâr gazetelerinden 'Aftenposten', İngiltere'deki referandum sonucunu şöyle değerlendiriyor:
"Büyük Britanya'nın ayrılığı hiç şüphesiz büyük çaplı bir kriz anlamına geliyor. Bundan sonra bir kriz zirvesini bir başkası izleyecek. Çıkacak sonuç ise belirsiz. Ancak bu kriz aynı zamanda birfırsat anlamına geliyor. Ortaklığı yeniden keşfetmenin, yeni bir başlangıcın, Avrupa Birliği'nin ne olduğunu tanımlamanın fırsatı. İngiltere referandumunda kılpayı AB'de kalmaktan yana bir karar kavganın devamına ve hatta daha büyük bir faciaya neden olurdu."
DW Türkçe