''Hollanda vatandaşıyım, Türklüğümle gurur duyuyorum''
Hollanda seçimlerinde 3 milletvekili çıkaran DENK partisinin liderleri konuştu.
Hollanda seçimlerinde üç milletvekili çıkarıp büyük bir başarı elde eden DENK partisi liderleri konuştu... Denk'in Türk liderleri 'Koalisyon teklifi gelirse geri çevirmeyiz' diyor.
Hollanda'da geçen Çarşamba günü yapılan genel seçimden en kazançlı çıkan partilerden biri Türk kökenli iki politikacı Tunahan Kuzu ile Selçuk Öztürk'ün kurduğu DENK (Düşün) oldu.
İlk kez katıldığı seçimlerde üç milletvekili elde eden parti Hollanda siyasetinde göçmenler tarafından kurulan ve mecliste temsil hakkı elde eden ilk parti oldu. DENK, koalisyona girmeye olumlu bakıyor.
BBC Türkçe'ye konuşan partinin lideri Tunahan Kuzu'ya göre, DENK Hollanda'da tarih yazdı. İşçi Partisi (PvdA) listelerinden 2012 seçimlerinde meclise giren Kuzu ve Öztürk, hükümetin Türkiye'ye bakışı konusunda zaman zaman partileriyle karşı karşıya kaldılar. Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher'in Türk kökenli dini oluşumların finans kaynaklarının incelenmesi önerisine karşı çıkan iki isim, parti ilkelerine uymadıkları gerekçesiyle 2014 yılında PvdA'dan ihraç edildiler.
Kuzu ve Öztürk ülkede zaman zaman "Irka ve dine dayalı siyaset yapmakla, Ankara'nın uzun kolu olmakla, krizde Türkiye'nin tarafından yer almakla suçlandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşma yapacağı salonun iptal edilmesi üzerine DENK milletvekili adaylarından Yunus Kayış'ın sahibi olduğu döner salonunu Türk bakana tahsis edeceği açıklaması ülkedeki bu tartışmayı alevlendirdi.
Çarşamba günü yapılan seçimlerde DENK, özellikle göçmenlerin yoğun olduğu büyük kentlerde kimi zaman İşçi Partisi'ni geride bıraktı. "PvdA'nın kalesi" sayılan Amsterdam'ın Yeni Batı semtinde yaklaşık yüzde 20 oranında oy aldı.
Medyada, Türkiye ile yaşanan krizin, Başbakan Mark Rutte'ye olduğu kadar DENK'e de önemli bir kazanım sağladığı yorumları yer aldı. Hollanda'nın Türk bakanlara yönelik tavrı üzerine, özellikle İşçi Partisi seçmeni olan birçok Türk kökenli seçmenin DENK'e yöneldiği belirtildi.
DENK lideri Tunahan Kuzu, Hollanda'da kendilerine yöneltilen tüm bu eleştirileri yanıtladı. Kuzu'ya göre, Türkiye ile yaşanan kriz, Hollanda seçimlerinde "kısmen etkili" oldu.
KRİZ ASIL RUTTE'YE YARADI
Kriz nedeniyle bir kısım seçmenin kendilerine yönelmiş olabileceğini belirten Kuzu, "Ama biz zaten 3-5 arası milletvekili hedefliyorduk. Bizi çok fazla etkilemedi" dedi. Kuzu'ya göre, kriz asıl Başbakan Rutte'nin işine yaradı. Hollanda Başbakanı, Türk bakanlara yönelik sert tutumu nedeniyle prim yaptı.
İlk kez girdikleri seçimden üç milletvekili ile çıkmanın "büyük bir başarı olduğunu" söyleyen Kuzu, "ırka ve dine dayalı siyaset" suçlamalarını da reddetti.
17 MİLYONUN PARTİSİYİZ
"17 milyon Hollandalı'nın partisiyiz, herkesin hakkını sahipleniyoruz" diyen Kuzu'ya göre, DENK, ırkçı söylemler, İslamafobi ve ayrımcılık konularında verdikleri mücadele nedeniyle farklı etnik kökenlerden seçmenin oyunu aldı. Kuzu, partisinin tabanı ağırlıklı olarak göçmenlerden oluşsa da, ayrımcılık karşıtı kimi Hollandalı seçmenin de kendilerine oy verdiğini söyledi. Tunahan Kuzu "Ankara'nın uzun kolu" suçlamasını da, "sadece spekülasyon" diye değerlendirdi.
EN İYİ CEVABI SEÇMEN VERDİ
DENK lideri, "2 yıldır bu tür suçlamalar yapıyorlar ama ispat edemediler. Bu zihniyete en iyi cevabı sandıkta seçmen verdi" dedi.
HOLLANDA VATANDAŞIYIM, TÜRKLÜĞÜMLE GURUR DUYUYORUM
Partisinin en büyük gücünün "bağımsızlığı" olduğunu söyleyen Kuzu, "Ama şunu da söyleyeyim, Hollanda vatandaşıyım ve Türklüğümle de gurur duyuyorum" diye konuştu.Bugüne kadar Türkiye'ye karşı bir tavır izlemediklerini vurgulayan Kuzu, bundan sonra da böyle bir davranış sergilemeyeceklerinin altını çizdi. Kuzu, "Kimliğimin oluşmasında dedemin ülkesi Türkiye'nin payı büyük. Kimse Türkiye'ye karşı bir hareket beklemesin" görüşünü dile getirdi.
KOALİSYON TEKLİFİNİ GERİ ÇEVİRMEYİZ
Koalisyon çalışmaları için arabuluculuk yapacak olan Sağlık Bakanı Edith Schippers, Pazartesi günü liderler turu kapsamında Kuzu ile de görüşecek.Kuzu koalisyon konusunda, "Teklif gelirse geri çevirmeyiz" dedi. Kuzu, aşırı sağcı lider Geert Wilders dışında herkesle çalışabileceklerini vurguladı.
RUTTE'NİN SÖYLEMLERİ DE TEHLİKELİ
Ancak Kuzu'ya göre, sadece Wilders değil Başbakan Rutte'nin söylemleri de tehlikeli. Son 15 yılda merkezin giderek sağa ya da ırkçılığa doğru kaydığını savunan Kuzu, Rutte "Bizim değerlerimize uymayanlar defolup gitsin" sözlerini hatırlattı.
Kuzu, "Aşırı sağın çizgisi belli ama asıl tehlikeli olan merkezin tavrı" dedi. Kuzu, Türkiye ile Hollanda arasındaki krizin, Türkiye'de yaşayan Hollandalılar ve Hollanda'da yaşayan Türkiyeli göçmenleri daha fazla huzursuz etmeden bir an önce çözülmesini istediklerini söyledi.