Deri Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Söz konusu ayakkabı olduğunda deri malzemeden üretilen ürünler her daim popüler bir seçenektir.

Çünkü deri ayakkabılar hem şıklık hem de dayanıklılık konusunda öne çıkar. Yani neredeyse her dönemin trendi olan bu ürünlerin herkes için klasik bir seçim olduğunu söylemek mümkün. Zira deri ayakkabılar doğru kullanıldığı takdirde uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilir. Ancak ürünlerin uzun ömürlü bir kullanıma sahip olabilmeleri için bakım hususuna dikkat edilmesi gerekli. Düzenli ve derinin yapısına uygun bir bakım uygulandığında bu ürünleri yıllarca kullanabilmek mümkün. Deri ayakkabı temizliğine dair dikkat edilmesi gerekenler yazımızda!

Deri Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılmalı? 

Deri ayakkabıları uzun süre ilk günkü gibi şık ve dayanıklı bir şekilde kullanabilmek için doğru bir bakım rutini uygulamak gerekir. Deri malzemenin sağlığını etkilemeden yapılan bir bakımla ayakkabının ilk günkü görünümünü korumak mümkün. Temizlik işlemi için genellikle ayakkabı temizleme köpüğü gibi ürünler sunulmaktadır. Ancak bu ürünler olmadan da deri ayakkabı bakımı gerçekleştirilebilir. İşte düzenli olarak uygulanması gereken basit bir temizleme yöntemi:

  • İlk olarak ince kıllı bir fırça yardımıyla ayakkabı yüzeyindeki toz ve kalıntılar temizlenir
  • Ardından nemli bir bez yardımıyla kalan toz ve kalıntılar silinir. Temizlik esnasında sirke, sabun gibi temizleyiciler kullanılabilir.
  • Son olarak deri yumuşatıcısı veya deri cilası gibi ürünler uygulanarak ayakkabı yüzeyinin yumuşaması sağlanabilir. 

Deri ayakkabı temizliğinde basit olarak uygulanması gereken adımlar bunlar. Ancak temizlik sürecinde dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar mevcut.

Deri Ayakkabı Temizlerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Deri ayakkabı temizliğini kusursuz bir şekilde tamamlayabilmek için bazı unsurlara dikkat etmek oldukça önemlidir. Başarılı bir bakım rutini için şu maddelerin göz önünde bulundurulmasında fayda var: 

  • Temizlik için yoğun kimyasal içeren temizleyicilerden kaçınılması gerekir. Bu ürünler derinin çatlamasına veya ayakkabı renginin solmasına sebep olabilir.
  • Ayakkabı yüzeyi sert yapılı temizlik gereçleriyle silinmemelidir.
  • Temizlik esnasında ayakkabı fazla ıslatılmamalıdır.
  • Temizlik sonrasında ayakkabı nemli ve güneşli bir ortamda bekletilmemelidir. 

Yukarıda sıralanan unsurlar dikkate alınmadığı takdirde ayakkabı derisinde çatlamalar veya yapısında bozulmalar görülebilir. Bunun için bakım sürecinde bunlara dikkat etmekte fayda vardır. Tüm bunlara ek olarak temizlik sürecinde ayakkabıların üretildiği deri türünü de dikkate almak gerekir. Örneğin süet deri ve yağlı deri ayakkabı modelleri gözle görülür farklara sahiptir. Erkek ve kadın deri loafer ayakkabı çeşitlerinde bu tür farklı tasarımlar görülebilir.

Beyaz Deri Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Söz konusu beyaz deri ayakkabı olduğunda temizlik konusu daha da çok merak edilir. Çünkü hangi üründe olursa olsun beyaz genellikle hızlı yıpranan bir renktir. Bu noktada beyaz bir deri ayakkabı temizlemek için ekstra dikkatli olmak ve farklı malzemeler kullanmak gerekir. Beyaz deri ayakkabı temizliğinde özel temizleyiciler kullanılabilir. Ancak bu temizleyicilerin beyaz deri ayakkabılara uygun olup olmadığından emin olmak gerekir. Bununla birlikte temizlik sonrasında ayakkabı kuruyana dek kesinlikle güneşe çıkarılmamalıdır. Aksi takdirde ayakkabı yüzeyinde sararmalar meydana gelebilir. Tüm bunlara ek olarak eğer ayakkabı bağcıklı bir tasarıma sahipse bağcıkların harici olarak yıkanması önerilir. Çünkü ayakkabı yüzeyinde kullanılan temizleyiciler bağcıklar için uygun olmayabilir. Kadın veya erkek deri ayakkabı seçeneklerinde bağcıklı modellere sık rastlanır.

Sonraki Haber