Araç Kiralamak İçin Gerekli Belgeler

İster kısa ister uzun seyahat olsun araç kiralama hizmetleri birçok ulaşım ihtiyacında büyük avantaj sunuyor.

 Çünkü bu hizmet sayesinde her konumda kişisel araç konforuyla seyahat etmek mümkün. Fakat kiralama işlemini sorunsuz bir şekilde tamamlamak kaydıyla. Zira kiralama süreçlerinde gereken belgelerin eksik olması gibi durumlar sürecin uzamasına neden olabiliyor. Bu durum sonucunda kiralık aracın planlanan tarihte alınamayabiliyor. Bu yazıda, araç kiralamada istenen belgeleri detaylı olarak aktaracağız. 

Araç Kiralarken Gerekli Belgeler Nelerdir?

Araç kiralama prosedüründe gereken belgeler neredeyse her firma için aynıdır. Kişilerin bilgileri, finansal durumları ve sürücü geçmişi için talep edilen belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Kimlik Belgesi:

Araç kiralamak için ilk olarak geçerli bir kimlik belgesi sunmak gerekir. Bu belge nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet olabilir. Kiralama süresi için kimlik belgenizin güncel ve yıpranmamış olması gerekir. T.C kimlik belgesi bulunmayan yabancı uyruklu kişiler ise pasaportunu ve ikametgah belgesini ibraz edebilirler.

Sürücü Belgesi:

Araç kullanmak için geçerli bir sürücü belgesi gereklidir. Sürücü belgenizin kiralamak istediğiniz araç kategorisine uygun olması gerekir. Yabancı uyruklu kişiler, uluslararası sürücü belgesi de ibraz etmelidir. 

Kredi Kartı:

Çoğu araç kiralama firması, güvence bedeli ve kiralama ücretini tahsil etmek için kredi kartı talep etmektedir. Güvence bedeli araç kiralayan kişinin belirtilen şartları yerine getirmemesi veya araca hasar vermesi durumları içindir. Bu noktada araç kiralayacak kişinin kredi kartını teslim ederken yeterli limitin bulunduğundan emin olmak gerekir. Buna ek olarak kiralama işlemi için verilecek olan kredi kartı, araç kiralayacak kişinin üstüne kayıtlı olmalıdır.

Sigorta Belgeleri:

 Araç kiralama işlemini tamamlamak için ilgili sigorta belgeleri de talep edilebilmektedir. Araç kiralamada sigorta işlemleri hem müşterinin hem de araç kiralama firmasının mali kayıplarını güvence altına alır.

 Findeks Raporu:

 Findeks raporu da çoğu araç kiralama firması tarafından talep edilen belgeler arasındadır. Bu rapor kişilerin kredi riskini değerlendirmek için kullanılır. Bazı araç kiralama firmaları kiralama öncesinde kişilerin kredi notunu sorgular. Ancak ofisten araç kiralama işlemi yapıldığında kişilerden Findeks raporu talep edilebilir. Bu konu hakkında net bilgi elde edebilmek için araç kiralama firmalarından bilgi almak yerinde olacaktır.

Diğer Belgeler: 

Kurumsal araç kiralama ve diğer farklı işlemlerde araç kiralama firmaları kişilerden ek belgeler de talep edebilir. Kiralama sürecinde gerekli olabilecek diğer belgeleri şu şekilde sıralamak mümkün.

  • Ehliyet fotokopisi
  • Kişilerin oturduğu yeri gösteren fatura, abonelik belgesi veya ikametgah belgesi
  • Uçak bileti veya konaklama rezervasyonu 

Tüm bunlara ek olarak araç kiralama sürecinde hazırlanan sözleşmeyi de incelemek oldukça önemlidir. Çünkü bu sözleşmede kişilerin araç kullanım sürecinde uyması gereken maddeler ve diğer detaylar yer alır. Aracı teslim ederken doldurulması gereken yakıt miktarı ve km sınırı gibi şartları takip ederek sorunsuz bir şekilde kiralama sürecini sonlandırabilirsiniz.

//

Sonraki Haber