Adblue İptali için İhtiyaç Duyulan Emulator ve Arıza Tespit Cihazları
Dizel motorlardaki güç ve tork artışının yarattığı emisyon problemlerinin kontrol altına alınması zorunlu hale geldi.
Dizel motorlar özellikle yüksek devir ve yük durumunda benzin motorlara göre 15 kat daha fazla NOx gazları salıyor. Bu değerleri düşürmek için çeşitli yöntemler deneniyor. Bu amaçla geliştirilen en yeni teknoloji ise SCR - AdBlue sistemidir. Adblue üre ve su bazlı bir sıvıdır. Bu sıvı motordan çıkan egzoz gazlarının üzerine püskürtülüyor ve zararlı Nox gazlarını parçalayarak nitrojen ve su buharına dönüşmesini sağlıyor. Avrupa ülkelerinde adblue kullanımı zorunludur. Üretimi Avrupa’da olan araç markaları artık SCR sistemiyle üretiliyor. Ancak adblue sıvısının bulunmadığı ülkelerde birçok sorun yaşanıyor ve adblue iptali için çözümler aranıyor.
Adblue sıvısının bittiği ve bulunamadığı durumlar dışında sıvı seviyesinin azalması da aracın torktan düşmesine neden oluyor. Sürüş halinde bu tür problemlerin, iş ve zaman kayıplarının yaşanmaması için geliştirilen adblue emulator, sistemi iptal ediyor ve araç mazotla çalışmaya devam ediyor. Cihaz aracın adblue kullanımını yazılımsal olarak durdurduğu için de araçta güç kaybı yaşanmıyor. Adblue emulatör her aracın ECU yazılımına uygun olarak tasarlanıyor. Böylece aracın gösterge panelinde arıza ışığı yanmıyor, adblue sıvı seviyesi % 70 lerde görünüyor. Adblue emulatör aracın diğer elektronik sistemlerinden ayrı çalıştığı için sistemlere zarar vermiyor. Adblue sistemi iptal edilmediğinde ve sistemde bir arıza meydana geldiğinde tamiri oldukça masraflı oluyor.
Yeni nesil araçlarda tüm sistemler ECU denen aracın beynine bağlıdır. ECU bütün bu sistemleri kontrol eder. ECU ise oto test cihazlarıyla kontrol edilir. Bu araçlarda sürücü hataları en aza inmiştir ama yine de bir takım arızalar meydana gelmektedir. Bu arızaların tespitinde arıza tespit cihazları kullanılır. Aracın elektronik kontrol ünitesine bağlanan arıza tespit cihazı ünitedeki uyarı ışıklarıyla arıza tespit eder. Tabi arızanın tespit edilebilmesi için öncelikle ECU’ da kayıtlı bir arızanın olması gerekir. Arıza tespit cihazlarıyla arıza kodu okuma-silme, sensör değerleri okuma, parça adaptasyonu, arıza uyarı ışıklarının söndürülmesi, anahtar kodlama gibi işlemler yapılmaktadır. Bilgisayarlı arıza tespit cihazı, kendinden ekranlı arıza tespit cihazı gibi farklı modelleri vardır.