Namaz kitabına yasağın belgesi

Namaz kitabına yasağın belgesi

Başbakan Erdoğan’ın ‘Elifba cüzünü yasakladılar’ diyerek başlattığı tartışma büyüyor.

Hükümete yakınlığı ile bilinen Bugün gazetesi, 1944 tarihli ve İsmet İnönü imzalı Bakanlar Kurulu kararına ulaştı. Kararda Hz. Muhammed’in doğumunu anlatan Mevlid-i Şerif ile namazın nasıl kılınacağını açıklayan ‘54 Farzlı Büyük ve Tam Namaz Hocası’ yasaklanıyor.

CHP döneminin ‘yasakçı’ uygulamalarıyla ilgili tartışma büyüyor. ‘Reisicumhur’ imzalı belgede, ‘Tam Mevlid-i Şerif’ ve ‘54 Farzlı Büyük ve Tam Namaz Hocası’ isimli kitapların 25 Kasım 1944 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandığı görülüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, kendisine yönelik suçlamalarına belgelerle cevap vermişti.

ERDOĞAN: ELİFBA’YI YASAKLAYAN ZİHNİYET

‘Bunlar Elifba’yı yasaklayan zihniyet’ diyerek elindeki arşiv belgelerini gösteren Erdoğan, “Arapça levhalar yasaklanmış. Elifba yasaklanmış İnönü döneminde. Birçok gazeteyi kapatmışlar. Yayınları durdurmuşlar. Beraber düşünce dünyasını paylaştıkları Aziz Nesin’in bile kitaplarını yasaklamışlar. Bu zihniyete ne denirse CHP odur. Kılıçdaroğlu da ‘dindar-dinsiz ayrımı yapıyorsun’ diyor. CHP bunları iyi bilir. Aziz Nesin’in Azizname kitabının dağıtımının engellenmesi ve toplatılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı. Bu da yapılmış. Bu kadar açık ve net ortada. Bak ben belgelerle konuşuyorum. Toplatmışlar. Hepsi burada. Sabahattin Ali’nin bir kitabının dağıtılmasının engellenmesi ve toplatılması kararı İsmet İnönü’nün zihniyeti bu. Bugünküler de onun devamı. Türkiye bu karanlık günlere geri dönmeyecek” şeklinde konuşmuştu.

İsmet İnönü imzalı Bakanlar Kurulu kararında, hiçbir neden gösterilmeksizin İstanbul Maarif Kütüphanesi’nin yayını olan ‘Tam Mevlid-i Şerif’ ile Burdurlu Abidin Kara Arslan’a ait İzmir Kültür Basımevi’nde yayımlanan, ‘54 Farzlı Büyük ve Tam Namaz Hocası’, 25 Kasım 1944 tarihinde yasaklanıyor. “1881 sayılı Matbuat Kanunu’nun 2657 sayılı kanunla değiştirilen 51. maddesine göre, İcra Vekilleri Heyeti’nce 25/11/1944 tarihinde kabul olunmuştur” ifadesinin yer aldığı belgede İsmet İnönü’nün yanı sıra 14 imza bulunuyor.

TÜRK HALKI DÜĞÜNLERDE BiLE MEVLiT OKUTUYOR

İsmet İnönü’nün imzasının yer aldığı Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanan ‘54 Farzlı Büyük ve Tam Namaz Hocası’nda İslam’ın şartlarından biri olan namazın nasıl kılınacağı ve rükunları yer alıyor. 54 farz, her Müslümanın öğrenmesi, inanması ve tâbi olması gereken hususları içeriyor. Bunlar arasında ‘Helalinden yiyip içme, kanaat etme ve namaz kılma” gibi maddeler yer alıyor. Süleyman Çelebi’nin 1409 yılında yazdığı Mevlid-i Şerif ise ülkemizde düğün, cenaze ve kandiller gibi özel günlerde okunuyor. Peygamber Efendimizin doğum gecesinin tasvir edildiği şiirde, insanlığa örnek olan yüce ahlâkı ve mucizeleri dile getiriliyor. (Bugün)

s.20120203100907.jpg