Hes Protestosu İçin Suya Atladılar
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlMUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde bir grup eylemci, Saklıkent Kanyonu'ndan çıkan Karaçay üzerine yapılması planlanan hidrolektrik santralini (HES) protesto...
MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde bir grup eylemci, Saklıkent Kanyonu'ndan çıkan Karaçay üzerine yapılması planlanan hidrolektrik santralini (HES) protesto etmek için kendilerini Saklıkent'in serin sularına attı.
Saklıkent Kanyonu'ndan çıkan Karaçay üzerine HES yapılmasına karşı çıkan Saklıkent Koruma Platformu'na üye 50 eylemci, Saklıkent Milli Park girişine gelerek gişelerden içeri girdi. Kanyon girişindeki yürüyüş yoluna 'Nehir yoksa, yaşam da yok' yazılı pankart asan eylemciler, alkış ve sloganlarla yapılması planlanan HES projesini protesto etti. Alkışlı protestonun ardından yürüme yolunun korkuluklarına çıkan eylemciler, kendilerini 4 metre yükseklikten Karaçay'ın serin sularına attı. Eylemcilerin suya atlamasını Saklıkent'teki tatilciler şaşkın bakışlarla izlerken, bazı tatilcilerin protestoya alkışlarla destek verdiği görüldü.
4 METRE YÜKSEKLİĞİNDE BENT KURULACAK
Saklıkent'e HES yapılaması için 4 Aralık 2008 tarihinde üretim lisansı alındığını belirten eylemciler, proje kapsamında Karaçay üzerine 9.67 ve 7.83 megawatt gücünde iki santral kurulmasının planlandığını söyledi. HES için Karaçay üzerine, dere yatağından 4 metre yükseklikte bent kurulacağını kaydeden eylemciler, bu bentin bölgedeki doğal yaşamı yok edeceğini öne sürdü.
'TÜM MÜCADELE YÖNTEMLERİNİ DENİYORUZ'
Fethiye Saklıkent Koruma Platformu'nda gönüllü olarak çalıştığını belirten Avukat Bora Sarıca, amaçlarının HES projesinin Saklıkent'te yaratacağı doğal tahribatı engellemek olduğunu söyledi. Sarıca, doğal güzelliklerin bir sonraki nesle taşınması için ellerinden gelen tüm mücadele yöntemlerini denediklerini vurgulayarak, eylemlerin bununla sınırla kalmayacağını kaydetti.
'KAYGIMIZ SAKLIKENT'İ KAYBETMEK'
HES projelerine karşı olmadıklarını dile getiren Kayadibi Köyü Muhtarı Gürhan Karasel ise kaygılarının dünyaca ünlü Saklıkent'i kaybetmek olduğunu anlattı. Saklıkent Kanyonu'nun girişine HES yapmanın yanlış olduğunu aktaran Karasel, planlanan projenin kış aylarında Karaçay'da yükselen su seviyesi ile birlikte bölgede su taşkını riskini beraberinde getireceğini vurguladı. HES'in bölgedeki doğal dengeyi altüst edeceğini aktaran Karasel, yetkililerin projeyi tekrar gözden geçirmesini istedi.
Köy sakinlerinden Veli Ulutaş da projenin su taşkını riskini beraberinde getireceğini belirterek, HES'in bölgenin turistleri cezbeden doğal güzelliklerini yok edeceğini savundu. Ulutaş, projeden vazgeçilmesini beklediklerini söyledi.
Kendisini protesto için suya atan eylemcilerden Filiz Uçar, "Bölgede yapılacak HES'e karşı olduğumuz için burayız. Bütün dünya doğal su kaynaklarını korumak için uğraşırken ülkemizde su kaynakları yok ediliyor. Enerji sorununa çok daha farklı çözümler getirebilir. Bugün bu konuya vurgu yapmak için buz gibi suya atladım. Güzel bir deneyimdi" dedi.
ET(SU/BT)
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol