Esad Moskova’da Putin’le görüştü

Esad Moskova’da Putin’le görüştü
Güncelleme:

Suriye Devlet Başkanı Esad, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Moskova'da Rusya lideri Vladimir Putin'le görüştüğü açıklandı. Dün gerçekleşen görüşmede Suriye'deki gelişmelerin ve Suriye ordusunun planlarının ele alındığı ve Esad'ın Putin'e bilgi verdiği belirtildi. 

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Suriye lideri Beşar Esad'ın Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüştüğünü açıkladı.

Reuters'ın haberine göre; Esad ve Putin, Rusya'nın Suriye'deki askeri hareketliliğinin devamına ilişkin sorunları görüştü. Esad, Putin'i Suriye'deki durum ve rejim askerlerinin planlarına dair bilgilendirdi.

Peskov, Esad'ın çalışma ziyareti için dün akşam Moskova'ya geldiğini ve Putin'le görüştüğünü aktardı.

201510211008_putinesad.jpg

Reuters'ın haberine göre, görüşmede Esad, sadece yönetici elitin değil, tüm Suriye halkının ülkenin geleceğini belirlemek istediğini söyledi. Suriye lideri, terörizmin siyasi çözüme engel olduğunu da sözlerine ekledi.

Putin, davetine icabet ederek Moskova'ya gittiği için Esad'a teşekkür etti. Esad ise Putin'e yardımlarından dolayı minnettar olduğunu söyledi.

Suriye Devlet Başkanlığı, Esad'ın, Rusya ziyaretinin ardından Şam'a döndüğünü açıkladı.

562740b218c7736f686a177d.jpgTAHMİNİ GÜZERGÂH

Esad'ı taşıyan uçağın Moskova'ya hangi ülkelere ait hava sahalarından geçerek ulaştığı bilinmiyor. Ancak uçağın Irak, İran güzergâhını izledikten sonra Ermenistan veGürcistan ya da Türki cumhuriyetler üzerinden Rusya'ya girdiği yönündeki görüşler ağırlık kazanıyor.

Rusya, Suriye'de 30 Eylül'den beri gerçekleştirdiği hava operasyonlarında, rejime karşı savaşan Suriyeli muhalifler ve terör örgütü IŞİD'i hedef alarak, Esad rejimine destek veriyor.

YAKLAŞIK 5 YIL SONRA İLK KEZ

Uluslararası ajanslar, Esad'ın, Suriye'de 2011'de patlak veren ve iç savaşa dönüşen çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez yurt dışına çıktığını belirtti.

BBC muhabiri Kim Ghattas, Esad'ın Aralık 2010'da Paris'e yaptığı ziyaretin ardından ilk kez yurt dışına çıktığını bildirdi.

ERDOĞAN PUTİN'İ ARADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü. Erdoğan, Esad'ın Moskova'ya yaptığı ziyaretle ilgili bilgi aldı. Halep ve çevresinde yönelik saldırıların yeni bir göç dalgasına yol açacağı yönündeki kaygıları paylaştı.