BEYİN VE SİNİR HASTALIKLARI UZMANI PROF. DR. BUHARALI: BOYUN DÜZLEŞMESİ YAŞAYAN BİRÇOK HASTA BOYUN AĞRISI ŞİKAYETİYLE DOKTORA BAŞVURUYOR

BEYİN VE SİNİR HASTALIKLARI UZMANI PROF. DR. BUHARALI:     BOYUN DÜZLEŞMESİ YAŞAYAN BİRÇOK HASTA BOYUN AĞRISI     ŞİKAYETİYLE DOKTORA BAŞVURUYOR

Özel BSK Kütahya Anadolu Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeki Buharalı, boyun düzleşmesi yaşayan birçok hastanın boyun ağrısı şikayetiyle doktora başvurduğunu bildirdi.

Özel BSK Kütahya Anadolu Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeki Buharalı, boyun düzleşmesi yaşayan birçok hastanın boyun ağrısı şikayetiyle doktora başvurduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Buharalı, yaptığı yazılı açıklamada, insan omurgasının doğal bir anatomik duruşu olduğunu, boyun ve bel bölgesindeki içe kavisin bu anatomik doğal duruşun temelini oluşturduğunu belirtti.

Doğal anatomik duruşun devamlılığını omurgalar arasında disk denilen yumuşak özel yapıların sağladığına işaret eden Prof. Dr. Buharalı, bu özel yapıların iç kısmından başlayarak yırtılması ve omuriliğe doğru zamanla yavaş yavaş kaymasının omurga mekaniğini bozarak boyun düzleşmesine neden olduğunu duyurdu.

Prof. Dr. Buharalı, uzun süreli öne eğimli pozisyonda oturarak çalışma, ağır yük kaldırma, yüksek yastık kullanma, koltuk ve kanepe kenarına başı yaslayarak uyuma ve dinlenme, boyun öne eğik kötü duruşun boyun düzleşmesine yol açabileceği uyarısında bulunarak, şunları kaydetti:

"Boyun düzleşmesi yaşayan birçok hasta boyun ağrısı şikayetiyle doktora başvuruyor. Yırtılıp kayan disklerdeki deformasyon ve kabarma giderek artarsa boyun düzleşmesi sonunda boyun fıtığına neden olabilir. Boyun fonksiyonlarının bozulması, boyun ve omuz kaslarında gerginlik ve ağrı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetlere neden olabilir. Boyun hareketlerinde kısıtlanma, gece ağrı nedeniyle uyanma, sabah boyun ağrısıyla uyanma gibi şikayetler olabilir. Düzleşmiş boyun kavisini tekrar eski haline döndürmek mümkündür. Belli aralıklarla boyun kavisini yeniden oluşturan egzersiz programı, gerekirse elle yapılan hafif germe ve mobilizasyon teknikleri, boyun yastığı kullanımı ve duruşu düzeltme çabaları 2-3 hafta içinde olumlu sonuç verecektir. Verilen programı yaşam alışkanlığı haline getirmek, boyun fıtığının oluşmasına karşı önemli ölçüde koruma sağlar. Boyun kavisini tekrar eski haline dönmesi ile hastanın yakınmaları tamamen geçer. Aynı zamanda ileriye dönük boyun fıtığı riskinden de kurtulmuş olur. Eski haline dönen doğal boyun kavisini koruyacak şekilde günlük yaşamı sürdürmeyi öğretmek şarttır. Boyun kavisini düzeltici egzersiz programı verilmeden, günlük yaşam alışkanlıklarını değiştirmeden yalnızca aletlerle yapılan fiziksel tedavi yeterli değildir. Boyunluk kullanmanın, şiddetli ağrılı 3-4 günlük dönem dışında faydadan çok zararı vardır. Aylarca takılması önerilen boyunluk tedavileri günümüzde terk edilmiştir."