Akıllı Şehirlere Dernek Ve Şirket Duyarlılığı

Akıllı Şehirlere Dernek Ve Şirket Duyarlılığı

Dünyada ve Türkiye'de akıllı şehirlere ilgi artıyor. Bu konuya derneklerin, vakıfların ve şirketlerin duyarlı olmaları; devlet ile, yerel yönetimler...

Dünyada ve Türkiye'de akıllı şehirlere ilgi artıyor. Bu konuya derneklerin, vakıfların ve şirketlerin duyarlı olmaları; devlet ile, yerel yönetimler ile el ele vermeleri önemli görülüyor.

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Master Card, Vodafone Türkiye, Intel, İTÜ ve Novusens Akıllı Şehirler Enstitüsü tarafından "Şehrin Akıllı Hali" konulu bir toplantı tertip edildi.

Toplantının ardından Cihan'a açıklamalarda bulunan TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, akıllı şehirlere Barselona'yı örnek verdi.

Yeni şehirlerin dijitalleşmelerinin kolay olduğunu anlatan Eczacıbaşı, şunları kaydetti:

"Ama İstanbul gibi büyük ve tarihi şehirlerde değil. Burada teknolojiyi uyarlarken güçlüklerle karşılaşırsınız. Koordinasyon güçlükleri ile. Ama teknoloji hayatı kolaylaştırıyor, kapsayıcı imkânlar sunuyor. Ben bu durumda geç kaldığımız fikrinde değilim, yapabiliriz. Ama dediğim gibi bu; devlet, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve şirketlerin ortak aklından geçmektedir. Burada ben çok umutluyum, Türkiye'de belli başlı bizim büyük şehirlerde bunun yapabileceğinden."

Eczacıbaşı şehirlerde akıllı uygulamaların ulaşım ve enerji alanları adına önemli olduğuna işaret etti.

Master Card Genel Müdürü Yasemin Bedir de dünyanın adım adım akıllı şehirlere yöneldiğini vurguladı. Bu ortamda temassız ödemelerin ön planda olduğunu belirten Bedir, "Temassız ödemeler, akıllı ödemeler, mobil ödemeler, akıllı saatlerden ödemeler... Pek çok ödeme şekli var. Burada nakdi toplumdan çıkmak önemli, daha çok temassız ödemeler önemli. Bu dünyada var, Türkiye'de de olacak. Tabii mobil ödemeler mega şehirlerden başlayacak." dedi.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, hem dünyada hem Türkiye'de akıllı şehir uygulamalarının arttığına temas etti. Aksoy, "Akıllı trafik ile ilgili uygulamalar var, uçtan uca dijitalleşmiş ve akıllı hale gelmiş belediyeler var. Bunlar akıllı uygulamalar ile ekonomiyi yüzde 15 büyütüyor." ifadelerini kullandı.

.

Aksoy, akıllı şehir uygulamalarına trafik, park uygulamalarının örnek verilebileceğini sözlerine ekledi.

Şehrin Akıllı Hali adlı toplantıda bir rapor da paylaşıldı. Novusens Akıllı Şehirler Enstitüsü'nden Berrin Benli tarafından açıklanan raporda şu önerilere yer verildi:

-Akıllı şehir projeleri için merkezi bir fon bulunmalı. Fon ile projeler teşvik edilmeli.

-Kurumlar ortak adımlar atmalı.

-Akıllı şehirler ile ilgili eğitimler verilmeli.

-Dünyanın önde gelen akıllı şehir modelleri ele alınmalı. Bunlar şehirlere uyarlanabilmeli.

-Kavram ve uygulama modelleri ufak ölçekli olmalı, başarılı görüldüğünde büyütülmelib

Cihan